Στον «αέρα» η ρύθμιση των 100 δόσεων!

Στον «αέρα» η ρύθμιση των 100 δόσεων!

Η κυβέρνηση δέχθηκε να εξετάσει την τροποποίηση όσων έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα εκτός από το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Μεγάλες δυσκολίες αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση όσον αφορά νομοσχέδια που πέρασε τους προηγούμενους μήνες και οι πιστωτές ποτέ δεν έπαψαν να θεωρούν μονομερείς ενέργειες όπως αποδείχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως προβλέπει ξεκάθαρα η απόφαση «με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν σε αντίθεση με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και οδήγησαν στην ακύρωση προηγούμενων δεσμεύσεων, ή θα προσδιορίσει ξεκάθαρα ισοδύναμα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν ακολούθως».

Έτσι με βάση αυτή την πρόβλεψη στον «αέρα» βρίσκονται:

– Οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο (ΕΡΤ, δημόσιοι υπάλληλοι, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες και εκπαιδευτικοί μέσης εκπαιδεύσεως)

– Ιδιωτικοποιήσεις: η κυβέρνηση πάγωσε ή ανέστειλε μια σειρά αποκρατικοποιήσεων που είχαν δρομολογηθεί. Επίσης σχεδίαζε να μπαίνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις σε ένα λογαριασμό για το Ασφαλιστικό και όχι μόνον για το χρέος.

– Η ρύθμιση των 100 δόσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και λόγω capital controls, υπήρξε συνεχιζόμενη υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, καθώς αυξήθηκε το ποσοστό όσων επέλεξαν να πληρώσουν το χρέος εφάπαξ. Αυτό έγινε και για να κερδίσουν τα «δώρα» του νόμου (διαγραφή προσαυξήσεων, προστίμων κ.λπ.) αλλά και για να αποφευχθούν πιθανές συνέπειες ενός «κουρέματος» καταθέσεων. Μέχρι στιγμής, οι εισπράξεις από τη ρύθμιση έχουν υπερβεί τα 550 εκατομμύρια ευρώ (ή τα 700 εκατομμύρια ευρώ αν προστεθούν και τα έσοδα της ρύθμισης-εξπρές του Μαρτίου) ενώ πλέον ο στόχος για έσοδα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι το τέλος του έτους έμοιαζε εφικτός.