Στον Μετερεωλόγο αυτή της εβδομάδας: H πορεία της στερλίνας, το εύκρατο κλίμα στη Wall Street και η αστάθεια στην Ευρωζώνη

Στον Μετερεωλόγο αυτή της εβδομάδας: H πορεία της στερλίνας, το εύκρατο κλίμα στη Wall Street και η αστάθεια στην Ευρωζώνη

Δίνει το στίγμα του για τις σημαντικότερες διεθνείς χρηματιστηριακές επενδύσεις.

Του Αν.Σ.Τσομπανίδη*

Στο πεδίο των χρηματαγορών καταγράφουμε σημαντικές λεκτικές παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα, που προσπαθούν να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια. Οι τελευταίοι πόλοι εντοπίστηκαν στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας (πιθανή ανακεφαλαιοποίηση 45 δις ευρώ) καθώς και στις χώρες της Ιβηρικής με την ενεργοποίηση της ρήτρας της υπέρβασης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους.

Παρ’ όλα αυτά το κλίμα για τις αμερικανικές μετοχές διατηρείται εύκρατο καταγράφοντας νέες ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες.

Ως εκ τούτου και μετά το Brexit η πυξίδα διαγνώνει μια τάση αφομείωσης των χαμηλών επιπέδων της στερλίνας με οριακές τις περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην αξία της, βάσει και της εκάστοτε ειδησεογραφίας.

Αντίθετα δίνεται η πρόγνωση κάποιων αρχικά ασταθών βόρειων κινήσεων υπέρ του βρετανικού νομίσματος.

Ευρώ-Δολάριο
Η πυξίδα στέκεται στο εύρος 1,1050-1,1170 με κομβικό σημείο (pivot point) την περιοχή του 1,11.Eπίσης το μετερεωλογικό δελτίο πιστοποιεί την απουσία βραχυπρόθεσμων τεχνικών προυποθέσεων για σημαντική ανοδική κίνηση του αμερικανικού νομίσματος.

Δολάριο-Γιέν
Το στίγμα του Ιάπωνα πρωθυπουργού Abe ,υπέρ της υιοθέτησης των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, επιβεβαιώνει την πιθανή είσοδο του γιέν σε ένα ασταθές και μεσοπρόθεσμης διάρκειας βαρομετρικό χαμηλό, που υπονοεί και την χαλάρωση του γιέν. Κρίσιμες στηρίξεις διαγνώνουμε στα επίπεδα των 103,5-102,5 γιέν ανά δολάριο. Αντίθετα τα προαπαιτούμενα θα συνηγορήσουν στην κατοχύρωση των 104 γιέν ανά δολάριο.

Στερλίνα-Δολάριο
Το βρετανικό νόμισμα μάλλον οριοθέτησε το μετά BREXIT χαμηλό του στην περιοχή των 1,28 δολαρίων ανά λίρα.Στην συνέχεια και εφόσον διασπάσει τα κρίσιμα επίπεδα των 1,30 και 1,32 θα σηματοδοτήσει την οριοθέτηση του κάτω άκρου της πρόσφατης ανοδικής κίνησης του αμερικανικού νομίσματος.

Γενικός Δείκτης Χ.Α.Α
Η πυξίδα μας έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την σημαντική στήριξη των 510 μονάδων η οποία και διασπάσθηκε προς τα κάτω μόνον στις 2 συνεδριάσεις μετά το Brexit.Θεωρούμε ότι συντρέχουν οι προυποθέσεις, μετά και τις 550 μονάδες ,για μετακίνηση προς τα βορειότερα πεδία των 590 και 640 μονάδων αντίστοιχα.

Dow Jones
Σε πείσμα του Brexit και του κυκλώνα των χρηματοοικονομικών δεδομένων στην Νότια Ευρώπη η καλοκαιρία παραμένει το κυρίαρχο στίγμα του περιβάλλοντος για τις αμερικανικές μετοχές.Με στίγμα λοιπόν στις 18250 μονάδες και εφόσον αυτές θα διατηρηθούν μπορούμε να δούμε νέα υψηλά πάνω δηλαδή από το ιστορικό επίπεδο των 18371 μονάδων που καταγράφηκε στο ηλεκτρονικό τα ταμπλό της Wall Street. Στις 12/7.

Χρυσός
Επιβεβαιώνεται η διατήρηση του διαχρονικού εύρους της πυξίδας μεταξύ των 1310 και 1375 μονάδων και με κομβικό σημείο στήριξης τις 1.330 μονάδες πάνω από τις οποίες μπορούν να κτίζονται νέες long θέσεις προς ανοδική βόρεια κατεύθυνση για ο πολύτιμο μέταλλο.

*Πιστοποιημένου Επενδυτικού Συμβούλου

** Με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης μέσω της ελληνικής τεχνογνωσίας πλατφόρμας παροχής εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης Trading Vectors