Στον «πάγο» οι επιστροφές φόρου στο TaxisNet

Στον «πάγο» οι επιστροφές φόρου στο TaxisNet

Δυσκολίες αντιμετωπίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στο έργο του συμψηφισμού των οφειλών με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προβλήματα εμφανίζει το Taxisnet στην προσπάθεια διασταύρωσης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία που πρέπει να συμψηφιστούν με τις επιστροφές φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα οι επιστροφές φόρου να έχουν προσωρινά «παγώσει».

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και τα ασφαλιστικά ταμεία κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρουν να ξεμπλοκάρουν το σύστημα που οδηγεί σε απίστευτη γραφειοκρατία και πιθανές καθυστερήσεις μηνών.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ η οποία θα «κουμπώνει» με το Taxisnet, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι επιστροφές.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, από την 1η Ιουλίου όλες οι επιστροφές φόρων, μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, αγροτών κ.λπ. έπρεπε να ελέγχονται από τις εφορίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί. Ακόμη και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ελέγχονται από τις εφορίες και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, επιστρέφονται τα σχετικά ποσά.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να περάσουν πρώτα από την εφορία για να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και κάποια στιγμή να πάρουν τα χρήματά τους από το ελληνικό Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, τα ασφαλιστικά ταμεία από τη διαδικασία συμψηφισμού αναμένουν έως το τέλος του χρόνου να εισπράξουν περίπου 150 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν «ανελαστικό», καθώς έχει υπολογιστεί στη διαδικασία κάλυψης μέρους των ελλειμμάτων, κυρίως σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Οι επιστροφές φόρου έχουν ανέλθει στα 2,177 δισ. ευρώ στο 8μηνο του έτους, έναντι στόχου 2,018 δισ. (+159 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, καταγράφεται συγκράτηση των επιστροφών τον τελευταίο μήνα.