Στον τουρισμό οι ελπίδες της αγοράς για τόνωση των εσόδων

Στον τουρισμό οι ελπίδες της αγοράς για τόνωση των εσόδων
Αυξάνεται η εμπορική κίνηση και καλλιεργούνται προσδοκίες για την έκβαση της σεζόν - Παραμένει απειλή ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα.

Στον τουρισμό στηρίζονται οι επιχειρήσεις για τόνωση της ζήτησης όσο τα σενάρια για αποκλιμάκωση της κρίσης παραμένουν δυσοίωνα τροφοδοτούμενα από την εξέλιξη των διεθνών τιμών ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού.

Οι σταθερά αυξανόμενες τουριστικές ροές δημιουργούν εμπορική κίνηση δίνοντας ανάσα στις επιχειρήσεις τόσο σε τουριστικούς προορισμούς όσο και σε αστικά κέντρα και ειδικότερα στην πρωτεύουσα. Τα έσοδα βελτιώνονται και πολλές επιχειρήσεις βλέπουν ήδη επιδόσεις πάνω από τα επίπεδα του 2019 με αποτέλεσμα να καλλιεργούνται προσδοκίες για την έκβαση της σεζόν που βρίσκεται ακόμη στην αρχή της.

Όπως αναφέρουν στο Fortune Greece παράγοντες της αγοράς αν και η τουριστική κίνηση πριμοδοτεί κυρίως συγκεκριμένες γειτονιές, όπως για παράδειγμα τις επιχειρήσεις γύρω από σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και αξιοθέατα, επωφελείται ευρύτερα η αγορά. Εξάλλου, πολλές επιχειρήσεις παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες σε ένα εύρος της αλυσίδας εφοδιασμού του κλάδου φιλοξενίας.

Είναι ενδεικτικό ότι πολλά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας εμφανίζουν διψήφια αύξηση πωλήσεων, η οποία είναι ενθαρρυντική παρά το γεγονός ότι δεν είναι ικανή να αντισταθμίσει τις απώλειες που προηγήθηκαν, ειδικά στην εστίαση και στις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Οι επενδύσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν προσελκύσει τουριστική κίνηση ενώ υπάρχει κάλυψη των χώρων που μισθώνονται μέσω airbnb. Ως αποτέλεσμα αυξάνεται και η εμπορική κίνηση σε εστιατόρια, καφέ και εμπορικά καταστήματα της περιοχής.

Πρόκειται για σημαντική “ένεση ρευστότητας” σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις αναζητούν έσοδα για να καλύψουν υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν στο προηγούμενο διάστημα, επιστρεπτέες προκαταβολές και ρυθμίσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν στο τραπέζι διεκδικήσεις για μη επιστροφή επιστρεπτέων χαμηλής αξίας και μείωση φορολογίας και εισφορών.

Εντωμεταξύ, οι προβλέψεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού δεν είναι αισιόδοξες αφού αναμένεται να διατηρηθούν οι προκλήσεις και το 2023, αν και με ηπιότερη ένταση όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Εξάλλου, οι αυξήσεις στις τιμές παραγωγού φυτικών-ζωικών ελαίων και ζωοτροφών σε ποσοστό 39,7% και 32,2% αντίστοιχα θα τροφοδοτούν το κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα και για το διάστημα των επομένων μηνών, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, που εκτιμά ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων θα παραμείνει ψηλά τουλάχιστον μέχρι την επόμενη χρονιά, παρά τις όποιες ελαφρυντικές επιρροές από αντισταθμιστικούς παράγοντες.

Ειδικά στην Ελλάδα, τα μέτρα που λαμβάνονται παρέχουν μια κάποια στήριξη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ ειδικό βάρος έχει η ανάπτυξη, με πρόβλεψη για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 3% σύμφωνα με τον προϋπολογισμό.

Παρόλαυτά οι προκλήσεις είναι ορατές και πιθανόν να κλιμακωθούν από το φθινόπωρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές της αγοράς, που μετρά ήδη απώλειες από τη διετία της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην εστίαση έκλεισαν περίπου 1.800 επιχειρήσεις σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Ελλ.Στατ. και η αξία της αγοράς μειώνεται ακόμη και σε περιοχές που διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το δυναμικό τους, όπως π.χ. η πρωτεύουσα. Οπότε είναι ζητούμενο τι αξία θα δημιουργήσει η τουριστική κίνηση της θερινής σεζόν και σε τι βαθμό τα έσοδα θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό ανάχωμα για το διάστημα που θα ακολουθήσει όσο παραμένει ο κίνδυνος του πληθωρισμού.