Στουρνάρας: «Δεν χρειαζόμαστε ούτε νέο δάνειο, ούτε νέο Μνημόνιο»

Στουρνάρας: «Δεν χρειαζόμαστε ούτε νέο δάνειο, ούτε νέο Μνημόνιο»

«Δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα – στο 1 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό» ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

«Δεν χρειαζόμαστε νέο δάνειο τώρα. Ούτε νέο Μνημόνιο. Με το υπάρχον πρόγραμμα, υπάρχουν χρήματα έως το 2016». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη του στην εκπομπή του Mega Channel «Ανατροπή», ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Αναφερόμενος στην έλευση της τρόικας στις 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τόνισε πώς «δεν έχει συμφωνήσει ακόμη ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, αλλά τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά».

Ακόμη δήλωσε ότι στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας, το δημοσιονομικό κενό για το 2014 θα «κλείσει» στο 1 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς τη λήψη «οριζόντιων μέτρων», όπως οι νέοι φόροι και οι περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων. Επανέλαβε πως το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος (περίπου 560 εκατ. ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα) θα διανεμηθεί σε πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μετά από τις παρούσες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αρχίσει η «μεγάλη συζήτηση» για το χρηματοδοτικό κενό και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας στον κ. Σαμαρά, ότι η συζήτηση για το δημόσιο χρέος δεν θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, αλλά θα αρχίσει αμέσως μετά την πιστοποίηση τον Απρίλιο, από τη Eurostat, του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Και πρόσθεσε, ότι ακόμη και εάν συνεχίσει να έρχεται η τρόικα, θα έχει πολύ μικρότερη δυνατότητα πίεσης, λόγω καλύτερης διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη: Μετά το τέλος του Μνημονίου το νέο πρόγραμμα

Για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «με το ισχύον καθεστώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του τραπεζικού συστήματος. Μας ενδιαφέρει η υγεία των τραπεζών». Και προανήγγειλε ότι από το επόμενο έτος θα καταργηθεί ο νόμος του 2009 (τον χαρακτήρισε «παράλογο») και θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία «λίγο λιγότερη από τις 300.000 ευρώ» και, ταυτόχρονα, με εισοδηματικά κριτήρια για τον δανειολήπτη (αν και δεν δίνουμε, προς το παρόν, έμφαση στο εισόδημα, είπε). Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εισάγει τον θεσμό του «συνεργαζόμενου δανειολήπτη». Πάντως, δήλωσε ότι η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, εάν συμφωνεί με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τον φόρο ακινήτων ως τον «δικαιότερο φόρο» και ανέφερε ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αλλάξουν το 2016, όταν ομαλοποιηθεί η αγορά. Ενώ, εμφατικά δήλωσε πως «δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται». Μάλιστα, ειδικά για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, επισήμανε ότι «οι επιχειρήσεις πλήρωναν λίγο, τώρα θα πληρώσουν φυσιολογικά».

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «το σημερινό καθεστώς έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ανεργία» και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα αρθεί το βέτο του υπουργού Εργασίας.

ΥΠΟΙΚ: Θετικότερα του αναμενόμενου τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού

Για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία με την τρόικα στην κυβερνητική πρόταση να μην κλείσει η επιχείρηση και να γίνει μια μικρότερη βιώσιμη εταιρία με εξαγωγική δραστηριότητα.

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι, μετά από την εξομοίωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης, το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει σχεδόν εξαλειφθεί σε αυτά τα δύο είδη πετρελαίων και παραμένει μόνο στο ναυτιλιακό καύσιμο και υποστήριξε ότι «η κ. Μπακογιάννη απλώς δεν έχει δίκιο» σχετικά με ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Προανήγγειλε δε, την on line διασύνδεση των πρατηρίων καυσίμων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών είπε η κυβέρνηση «είναι πολύ καλή, έχει δέσει και θα το παλέψει έως το τέλος» και κατηγόρησε τους ακαδημαϊκούς και την αντιπολίτευση ότι δεν έχουν προσφέρει κάτι. ‘Αφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργοποίησής του στα πολιτικά δρώμενα, λέγοντας ότι «έως τον Ιούνιο δεν κουβεντιάζω τίποτε περί πολιτικών φιλοδοξιών». Ενώ, για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, είπε ότι «δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο έχω ταιριάξει με τον Σαμαρά».

Τόμσεν: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα μέτρα την περίοδο 2014-2016»