Μέρκελ: «Η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της»

Μέρκελ: «Η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της»

Σαμαράς: «Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πρώτο σημάδι επιτυχίας της Ελλάδας».

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας  Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η κ. Μέρκελ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και την έξοδο από την κρίση στις δηλώσεις της : «Ο κ. Σαμαράς με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, σημαντική, και αυτό φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι πιο ευρείες και η Γερμανία υποστηρίζει, και στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και διμερώς, όπως με την task force στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Επίσης ετοιμάζεται επενδυτική τράπεζα στα πλαίσια της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας. Η Ελλάδα συζητά με την τρόικα, συζητήσαμε για το σημείο που βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της».

Η Μέρκελ είπε ακόμη : «γνωρίζω τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, αλλά οι πολίτες χρειάζονται τις αναδιαρθρώσεις και την δημοσιονομική σταθεροποίηση για να έχουν καλύτερο μέλλον» και πρόσθεσε ότι « η Ελλάδα θα τα καταφέρει και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι το πρώτο σημάδι της επιτυχίας. «Θυμηθείτε πως ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει . Για το, δε, θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «έχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα» και ότι «θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Κομισιόν: Χωρίς την έγκριση της τρόικας ο προϋπολογισμός

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά: «Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές και το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε μετά από δεκαετίες. Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε όμως σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση. Μιλήσαμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, που καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα».

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, με την κα Μέρκελ : «Μιλήσαμε για το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης στο οποίο θα συμβάλλει η ΚFW που θα ενισχύσει την ρευστότητα. Μιλήσαμε για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας. Επίσης για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ελληνική προεδρία».

Ντάισελμπλουμ: «Χρειάζονται νέες θυσίες από τους Έλληνες»

Ακολούθως, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν θα ήθελε να μιλήσει δημοσίως για τις συζητήσεις που έχουμε με την τρόικα καθώς «ακόμη είναι εν εξελίξει. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και νομίζω ότι και οι δηλώσεις της Τρόικας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών που ήδη ισχύουν».

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε την καγκελάριο «για την διαρκή της στήριξη όπως και τους άλλους ευρωπαίους εταίρους για την αλληλεγγύη. Το ταξίδι της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί και θα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη» διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς.

Τσίπρας: «Αξιοθρήνητος ο πρωθυπουργός»
«Aξιοθρήνητο» χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη συνάντηση του με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει από τη συνάντηση αυτή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση» Μέρκελ- Σαμαρά στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι έχουμε έναν πρωθυπουργό που θα παρακαλέσει την κ. Μέρκελ να τον λυπηθεί, μεταφέροντας τις, ήδη, ειλημμένες αποφάσεις για μετά τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα, αυτό θα γίνει με μοναδικό επιχείρημα «λυπηθείτε μας γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε. «Είναι αξιοθρήνητος», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, για τον πρωθυπουργό.