Στουρνάρας: Έχουμε «ηθικό δικαίωμα» διαπραγμάτευσης του χρέους

Στουρνάρας: Έχουμε «ηθικό δικαίωμα» διαπραγμάτευσης του χρέους

Για την ανάγκη επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη και θα μειώσουν την ανεργία μίλησε ο υπουργός Οικονομικών στην «Globe and Mail».

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ενδεχόμενο νέας μείωσης του χρέους, για το οποίο η Ελλάδα «έχει το ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευθεί σκληρά», μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που έδωσε στην καναδική εφημερίδα The Globe and Mail.

«Αυτό που θέλουμε είναι μία αναγνώριση των θυσιών του κόσμου, βαριών θυσιών σε όρους απώλειας εισοδήματος και απώλειας απασχόλησης», είπε ο υπουργός στην εφημερίδα.

«Το χρέος είναι υψηλό και θέλουμε να το μειώσουμε για να μειώσουμε τις ετήσιες πληρωμές για χρεολύσια και τόκους, ώστε να μπορούν να διοχετευθούν περισσότεροι πόροι στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Χρειαζόμαστε πάρα πολύ επενδύσεις και ανάπτυξη για να μειώσουμε την ανεργία. Πρέπει να μεταφέρουμε πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Στουρνάρας δεν αναφέρθηκε στο πώς θα μειωθεί το χρέος πριν από τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο με την τρόικα και το Eurogroup.

Ενώ ο υπουργός επιμένει ότι υπάρχουν «πολλές εναλλακτικές λύσεις» για να μειωθεί το χρέος, στην πραγματικότητα, αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχουν τρεις σημαντικοί τρόποι: Μία επιμήκυνση των λήξεων του χρέους, μία μείωση του επιτοκίου και ένα «κούρεμα», δηλαδή μία διαγραφή μέρους του χρέους, όπως αυτή που έγινε το 2012 με την οποία μειώθηκε το χρέος κατά 50% του ΑΕΠ.

«Θα θέλαμε να έχουμε μία συμβολή με έναν τρόπο που δεν πλήττει τους εταίρους μας, οι οποίοι διακρατούν το χρέος μας», είπε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν: Αισιοδοξία αλλά και επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα

Διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας για τις δηλώσεις Σόιμπλε

Εβδομάδα ανασχηματισμού, υπό τη σκιά των δηλώσεων Σόιμπλε