Στουρνάρας: Οι χρηματοπιστωτικές κινήσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Στουρνάρας: Οι χρηματοπιστωτικές κινήσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
epa04638245 Former Finance Minister and Governor of the Bank of Greece Yannis Stournaras speaks during the annual general assembly of the Bank of Greece, in Athens, Greece, 26 February 2015. Greece needs to make progress in the implementation of pending reforms, while a new agreement between the country and its partners is a necessary precondition for the continuation and strengthening of an economic recovery currently underway, the Bank of Greece said in its annual report. EPA/ALEXANDROS VLACHOS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Όλοι έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει νέες αρμοδιότητες για να προσπαθήσει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από φορείς που εκδίδουν περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ σε άρθρο του στην «Καθημερινή» σημειώνει πως η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να εισαγάγει τη δημοσιοποίηση δεδομένων για την κλιματική αλλαγή ως νέο κριτήριο επιλεξιμότητας για την παροχή εξασφαλίσεων σε πράξεις νομισματικής πολιτικής, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Το δημοσίευμα του BBG υπενθυμίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την περασμένη εβδομάδα περισσότερες εξουσίες στον τραπεζικό εποπτικό φορέα της ηπείρου, επεκτείνοντας την αρμοδιότητά του ώστε να συμπεριλάβει τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να παρακολουθεί πώς οι δανειστές σχεδιάζουν τη μετάβαση σε μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Η μεταρρύθμιση την καθιστά επίσης υπεύθυνη για την εποπτεία των τραπεζικών παρόχων υπηρεσιών κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων.

«Όλοι έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Πηγή: Bloomberg.com