Στουρνάρας: «Τρέχουμε για να προλάβουμε νέο εκτροχιασμό»

Στουρνάρας: «Τρέχουμε για να προλάβουμε νέο εκτροχιασμό»

Αισιόδοξος για την πορεία του προγράμματος, αλλά όχι απόλυτα βέβαιος εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών.

«Μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, μπορεί να ξεκινήσουν συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους» αναφέρει σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Νομίζω ότι προς τον Νοέμβριο θα φανεί αν μπορεί να αρχίσει η συζήτηση με τις ενδείξεις που θα έχουμε τον Οκτώβριο, αλλά επειδή μιλάμε για γενική κυβέρνηση, δεν αρκούν μόνο τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Πρέπει να έχουμε και τα στοιχεία των φορέων της γενικής κυβέρνησης, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Ταμεία Υγείας. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι κάτι εύκολο να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Για παράδειγμα φέτος είδατε ότι είχαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά εκτροχιασμό δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Τώρα βέβαια έχουμε μάθει. Και τρέχουμε να προλάβουμε μην έχουμε νέο εκτροχιασμό. Αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα μέτρα η τρόικα το φθινόπωρο, τονίζει τα ακόλουθα.

«Είμαι αισιόδοξος για την πορεία του προγράμματος, βέβαιος δεν μπορώ να είμαι για τίποτα. Νομίζω ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, με την έννοια των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων. Αλλά, το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς».

Για την έλλειψη ρευστότητας
Κληθείς να σχολιάσει την έλλειψη ρευστότητας ο κ. Στουρνάρας αναφέρει: «Για να επιστρέψει η ρευστότητα θα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις. Είχαν αρχίσει να επιστρέφουν, με την κυπριακή κρίση σταμάτησαν, τώρα πάλι πηγαίνουμε καλά. Όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και ο κόσμος πάει τα λεφτά στις τράπεζες – σήμερα στα στρώματα υπολογίζουμε ότι είναι γύρω στα 20 δισ. ευρώ – η κατάσταση θα βελτιωθεί. Πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες. Τα περί κουρέματος καταθέσεων είναι ανάξια οποιασδήποτε διαψεύσεως».

Διαβάστε: Νέα σελίδα για τις ελληνικές τράπεζες

Για την ανεργία
Στην ερώτηση πώς θα απορροφηθεί η ανεργία ο υπ. Οικονομικών απαντά: «Πιστεύω από δω και στο εξής θα βλέπουμε μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης. Εάν τα επόμενα δύο τρίμηνα δούμε να μετριάζεται η ύφεση, που είναι μεγάλη, γύρω στο -4,2%, με ένα θετικό στοιχείο από τον τουρισμό, θα έχουμε έκπληξη στη συνέχεια».

Διαβάστε: Νέο αρνητικό ρεκόρ ανεργίας στην Ελλάδα

Για τους πλειστηριασμούς
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, εξηγεί: «Κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο». Διαβεβαιώνει πως «δεν θα θιγεί ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι».

«Δεν υπάρχει λόγος για εκλογές»
«Οι εκλογές θα δυσχέραιναν την κατάσταση, γιατί σημαίνουν καθυστέρηση και δεν βλέπω τον λόγο γιατί να γίνουν» δηλώνει στην συνέντευξη του ο Γ. Στουρνάρας και εκτιμά ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει «ώσπου να βγούμε στις αγορές, γιατί τα δυσκολότερα είναι πίσω μας».