Στους δρόμους τα οχήματα της Google που μετατρέπουν τους οδηγούς σε επιβάτες

Στους δρόμους τα οχήματα της Google που μετατρέπουν τους οδηγούς σε επιβάτες

Χωρίς τιμόνι και πεντάλ, τα νέα οχήματα αποτελούν μια εξ ολοκλήρου κατασκευή της Google.

Εάν τύχαινε να βρεθείτε στην Καλιφόρνια τους προηγούμενους μήνες θα μπορούσατε να παρατηρήσετε ένα Lexus SUV, εξοπλισμένο με μια κεραία στην κορυφή του και βαμμένο στα χρώματα της Google να «σουλατσάρει» στους δρόμους του Mountain View. Και πριν ένα μήνα η Google ανακοίνωσε πως σκοπεύει σύντομα να φέρει τα πρώτα εξ  ολοκλήρου αυτόοδηγούμενα οχήματα της στους δρόμους της περιοχής.

Από χθές, στην ίδια περιοχή της Καλιφόρνια, μπορείτε να συναντήσετε ένα νέο όχημα, που φέρει την υπογραφή του «γίγαντα» του διαδικτύου. Μόνο που αυτό το όχημα δεν μοιάζει καθόλου με το προαναφερθέν SUV της Lexus. Για την ακρίβεια, μοιάζει με ένα αναποδογυρισμένο «μπολ» με ρόδες. Εσωτερικά του εντυπωσιακού (και αρκετά χαριτωμένου) της «μπολ», δεν υπάρχει ούτε τιμόνι, ούτε πεντάλ. Μόνο δύο θέσεις, αισθητήρες και πολύ εγκατεστημένο λογισμικό.

Το νέο όχημα είναι σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου από την Google. Και η Google δεν είναι ένας παραδοσιακός κατασκευαστής αυτοκινήτων. Έτσι, δεν έχει απλά προσθέσει σε ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο την απαραίτητη τεχνολογία και το λογισμικό που θα του επιτρέπει την αυτόματη οδήγηση. Έχτισε ένα νέο όχημα με την αυτόματη οδήγηση στο επίκεντρό της λογικής του.

Οι επιβάτες του δεν μπορούν να πάρουν την οδήγηση στα χέρια τους, όπως συνέβαινε με την τεχνολογία που χρησιμοποιούσε στο Lexus της. Δεν υπάρχει καν ένα πεντάλ για φρένο! Τα νέα οχήματα κινούνται με ταχύτητες 40 χλμ/ώρα και θα μπορείτε να τα συναντήσετε μόνο εντός συγκεκριμένων γειτονιών, καθώς οι νόμοι της Καλιφόρνια δεν επιτρέπουν να κυκλοφορούν στους αυτοκινητοδρόμους της περιοχής αυτοκίνητα που δεν μπορούν να δίνουν στους οδηγούς τους τη δυνατότητα να επέμβουν αν το κρίνουν απαραίτητο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται ήδη σε μια κούρσα για την ανάπτυξη της αυτοματοποιημένης οδήγησης. Μια τεχνολογία που έχει ως στόχο να μετατρέψει τους οδηγούς σε επιβάτες. Η Googleεκτιμά πως αυτό θα μπορέσει να συμβεί μέχρι το 2020.

Πολλοί από τους πρωτοπόρους της συγκεκριμένης τεχνολογίας, όπως η Audi, η Bosch, η Daimler’s Mercedes-Benz, η Delphi Automotive, η Nissan και φυσικά η ίδια η Google, έχουν εκμεταλλευτεί τις αποφάσεις της Καλιφόρνια που τους επιτρέπουν τη διεξαγωγή δοκιμών των νέων τους τεχνολογιών. Και αρκετές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν τα σχέδιά τους για εντυπωσιακά μοντέλα (όπως το «διαστημικό» Chevrolet-FNR) που θα σας δώσουν την εντύπωση πως το αυτοκίνητό σας «το έσκασε» από τον «Ιππότη της Ασφάλτου», τη γνωστή σειρά της δεκαετίας του 1980.