«Στραγγίζει» το ελαιόλαδο της Ιταλίας- Τι φταίει για αυτή την εξέλιξη

«Στραγγίζει» το ελαιόλαδο της Ιταλίας- Τι φταίει για αυτή την εξέλιξη

Η εγχώρια σοδειά ελαιοκάρπου μειώθηκε το περασμένο φθινόπωρο κατά 57%. Πρόκειται, μάλιστα, για ιστορικό χαμηλό 25ετίας.

της Grace Dobush

Το ελαιόλαδο θεωρείται πλέον είδος πολυτελείας, με κάποιες ποικιλίες να ξεπερνούν και τα 50 δολάρια ανά μπουκάλι. Όμως, οι τιμές αυτού του βασικού αγαθού ίσως εκτοξευθούν περαιτέρω, καθώς η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τις σοδειές σε όλο τον κόσμο.

Οι London Times ανέφεραν την περασμένη Πέμπτη ότι η Ιταλία θα έχει ξεμείνει από ελαιόλαδο μέχρι τον Απρίλη. Η Coldiretti, μια οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των αγροτών, ανακοίνωσε ότι η εγχώρια σοδειά ελαιοκάρπου μειώθηκε το περασμένο φθινόπωρο κατά 57%, στους 185.000 τόνους. Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό 25ετίας, ενώ η συγκεκριμένη ποσότητα μόλις που φτάνει για τέσσερις μήνες κατανάλωσης ελαιολάδου.

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε για πάντα τη δυνατότητα να καταναλώνουμε ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, την απασχόληση, την υγεία, και την περιφερειακή ανάπτυξη» επεσήμανε η Coldiretti.

Τον τελευταίο χρόνο, οι ελιές στην Ιταλία έχουν καταστραφεί από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και ένα βακτήριο που μεταφέρεται μέσω εντόμων. Το βακτήριο Xylella fastidiosa σάρωσε τη νότια περιφέρεια της Puglia, όπου παράγεται το 65% της εθνικής παραγωγής, αναφέρουν οι Times. Η τιμή του ελαιοκάρπου αυξήθηκε κατά 31% τον Ιανουάριο, γεγονός που τροφοδότησε ανησυχίες ότι οι παραγωγοί θα γεμίσουν τα μπουκάλια τους με χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδο, από την Τυνησία.

Όμως, τη στιγμή που η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη σοδειά εδώ και δεκαετίες, η Ισπανία μπορεί να ευχαριστεί την κλιματική αλλαγή για την αύξηση της σοδειάς της, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Olive Oil Times. Ενώ η σοδειά της Ιταλίας μειώθηκε κατά πάνω από 50%, της Ελλάδας κατά 35% και της Πορτογαλίας κατά 20%, η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας αυτή τη σεζόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% στους 1,8 εκατομμύρια τόνους. «Η εναλλαγή κυμάτων ψύχους και καύσωνα δημιούργησε τον τέλειο συνδυασμό για να αυξηθεί η σοδειά σε πολλές περιοχές της χώρας φέτος» έγραψαν οι OOT.

Πέντε χώρες παράγουν πάνω από το 70% του ελαιοκάρπου παγκοσμίως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ:

  1. Ισπανία: 6,6 εκατομμύρια τόνους
  2. Ελλάδα: 2,7 εκατομμύρια τόνους
  3. Ιταλία: 2,6 εκατομμύρια τόνους
  4. Τουρκία: 2,1 εκατομμύρια τόνους
  5. Μαρόκο: 1 εκατομμύριο τόνους

Αντίστοιχα, οι ακόλουθες χώρες είναι οι κορυφαίοι παραγωγοί ελαιολάδου στον κόσμο:

  1. Ισπανία: 1,6 εκατομμύρια τόνοι
  2. Ιταλία: 265.000 τόνοι
  3. Ελλάδα: 225.000 τόνοι
  4. Μαρόκο: 200.000 τόνοι
  5. Τουρκία: 183.000 τόνοι