Οι στρατηγικές προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας

Οι στρατηγικές προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας

«Η ελληνική οικονομία κερδίζει το στοίχημα της σταθεροποίησης», δήλωσε σήμερα ο Γ. Ζανιάς από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης μετόχων.

«Οι συνεργάτες μου και εγώ εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς έναν ενάρετο κύκλο. Και η Εθνική θα είναι παρούσα στο αύριο της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Ο κ. Τουρκολιάς ζήτησε από την κυβέρνηση, όσο και από τη νέα Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ιδιαίτερα τους επόμενους έξι μήνες. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη σύνδεσης της φορολογικής πολιτικής με την αναγκαιότητα αύξησης και διάχυσης των επενδύσεων. Επίσης, ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η δυναμική των εξαγωγών, διότι αυτή θα οδηγήσει στο νέο μοντέλο που θα είναι παραγωγικό και όχι καταναλωτικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος δήλωσε πως «η ελληνική οικονομία κερδίζει το στοίχημα της σταθεροποίησης και ετοιμάζεται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ανάκαμψης και το τραπεζικό σύστημα κερδίζει και αυτό το δικό του μεγάλο στοίχημα και αποκαθιστά την δύναμή του».

«Η ψήφος εμπιστοσύνης από τα ιδιωτικά κεφάλαια και οι επικουρικές δράσεις που υλοποιούνται ενισχύουν την κεφαλαιακή επάρκεια σε ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά επίπεδα και δημιουργούν αξιόλογο μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε να προσβλέπουμε με σχετική αισιοδοξία και στα αποτελέσματα της άσκησης αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού και των επερχόμενων τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ», πρόσθεσε ο κ. Ζανιάς.

«Θεσμικές εξελίξεις και η νομισματική στρατηγική σε επίπεδο ευρωζώνης δημιουργούν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που αυξάνει την εμπιστοσύνη για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Η ΕΚΤ αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις σταδιακά αναγνωρίζουν ότι το διακύβευμα της ισόρροπης ανάκαμψης της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά σημαντικό με την ΕΚΤ να γίνεται -με τη βοήθεια και του χαμηλού πληθωρισμού- όλο και πιο τολμηρή αναγνωρίζοντας ότι η συμβατική νομισματική εργαλειοθήκη έχει εξαντλήσει τα όριά της και δεν βοηθά κυρίως αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η περαιτέρω θεσμική ωρίμανση της ευρωζώνης με τη σταδιακή ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, παρά τις ατέλειές της, εμπνέει επίσης ένα μεγαλύτερο αίσθημα συστημικής σταθερότητας», εκτίμησε ο πρόεδρος του Ομίλου.

Επισήμανε επίσης ότι «σε αυτό το περιβάλλον ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας διερχόμενος μια παρατεταμένη περίοδο πρωτόγνωρης δοκιμασίας που προήλθε από την κρίση και τη πρωτόγνωρη ύφεση τείνει να ολοκληρώσει το πλέγμα στρατηγικών που τον επανατοποθετούν σε ισχυρή θέση, συν-δημιουργό της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία».

Όπως εξήγησε στη γενική συνέλευση ο κ. Τουρκολιάς, οι στρατηγικές προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας είναι οι παρακάτω:

– Η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, με επέκταση σε ελκυστικούς εγχώριους επιχειρηματικούς τομείς. «Ψάχνουμε για αξιόπιστες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει, όπως πολλοί νομίζουν, η ανάλογη ζήτηση. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται leverage, χρειάζεται equity. Χρειάζεται στήριξη από επενδυτικούς φορείς» επισήμανε

– Η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας του Ομίλου, χάρη στον ανασχεδιασμό των διαδικασιών και τη βελτιστοποίηση κεντρικών και διοικητικών λειτουργιών ήδη σε εξέλιξη.

– Η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση, μέσω της νεοσυσταθείσας μονάδας εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης, καθώς και μέσω της ήδη υπάρχουσας μονάδας διαχείρισης απαιτήσεων λιανικής τραπεζικής Ομίλου.

«Η Διοίκηση αντιλαμβάνεται ότι σε αυτό τον χώρο θα εστιαστεί το τραπεζικό σύστημα για τα επόμενα χρόνια. Η μεγάλη πρόκληση είναι η στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων. Εδώ, θέλω να υπογραμμίσω ότι η ΕΤΕ αναδιάρθρωσε τη λειτουργική της δομή, αλλά και ο τραπεζικός κλάδος γενικότερα αναμορφώθηκε εκ βάθρων, παρομοίως και οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης. Προαπαιτούμενο για την ομαλή συνεργασία των επιχειρήσεων με τις τράπεζες στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους, αλλά και των υποχρεώσεών τους, είναι η άμεση υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταβολών στο νομικό πλαίσιο, ειδικά όσον αφορά το πτωχευτικό δίκαιο και άλλες δυσλειτουργίες στο συνολικό πλαίσιο αυτού του χώρου. Ο χρόνος υλοποίησης μιας αναδιάρθρωσης είναι τεράστιος. Σε ένα δίμηνο πρέπει να τελειώνουν όλες οι διαδικασίες και να κρίνεται αν μία επιχείρηση είναι βιώσιμη, καθώς επίσης να εισαχθούν συγκεκριμένοι ενιαίοι κανόνες οι οποίοι θα καταδεικνύουν τη δυνατότητα επιβίωσης ή μη μιας επιχείρησης» επισήμανε ο κ. Τουρκολιάς.

– Οι επιμέρους δράσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, εκτός πυρήνα τραπεζικών εργασιών, καθώς και ο εξορθολογισμός των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, στοιχεία που συμβάλλουν μαζί με άλλες οργανικές δράσεις σε διαχρονική εταιρική κερδοφορία και ανάπτυξη. Κάθε περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου θα κρίνεται από το κατά πόσο συμβάλλει και συνεισφέρει στο Ενεργητικό. Αποτελεί το κριτήριο του τρόπου που βλέπουν σήμερα την τράπεζα και αξιολογούν οι επενδυτές.

Τα νέα μέλη του ΔΣ της Εθνικής
Νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας τοποθέτησε η τακτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας μετά από εισήγηση του Διοικητικού της Συμβουλίου και κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων. Πρόκειται για τους κ.κ. Δημήτρη Δημόπουλο, Παύλο Μυλωνά και την κα Πόλα Χατζησωτηρίου. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση η επιθυμία της κ. Μαρίας Φραγκίστα και του κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου, να περαιωθεί σήμερα η θητεία τους, ως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Μετά το πέρας της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για την ανασυγκρότησή του και ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, υπέβαλε στο Διοικητικό Συμβούλιο την παραίτηση του από τα καθήκοντα αυτά, εκφράζοντας την επιθυμία του να παραμείνει ως μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαρίστησε τον μέχρι σήμερα Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Πέτρο Χριστοδούλου για την πολύτιμη συνεισφορά του στην Εθνική Τράπεζα, τονίζοντας ότι συνέβαλε ιδιαίτερα επιτυχώς στην υλοποίηση του πολύπλευρου έργου που του είχε ανατεθεί.

Κατόπιν αυτού, και λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε τα νεοεκλεγέντα μέλη κ.κ. Δημήτρη Δημόπουλο, Παύλο Μυλωνά και την κα Πόλα Χατζησωτηρίου ως Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, που ορίσθηκαν ως εκτελεστικά μέλη, και συγκεκριμένα, με ειδικότερους τομείς ευθύνης ενός εκάστου. Οι νέοι Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι διαθέτουν πολυετή και ιδιαίτερα επιτυχή και πολύπλευρη τραπεζική εμπειρία και όπως τονίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της Εθνικής και του Ομίλου της.

Ειδικότερα η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου μετά την συγκρότηση του σε σώμα έχει ως εξής:

Εκτελεστικά Μέλη:

  • Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
  • Δημήτριος Δημόπουλος, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
  • Παύλος Μυλωνάς, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
  • Πόλα Χατζησωτηρίου, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Μη Εκτελεστικά Μέλη:

  • •Γεώργιος Ζανιάς , ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • Πέτρος Χριστοδούλου, μέλος
  • Σταύρος Κούκος , μέλος
  • Ευθύμιος Κατσίκας, μέλος

Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη:

  • Δημήτριος Αφεντούλης , μέλος
  • Στέφανος Βαβαλίδης , μέλος
  • Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος , μέλος
  • Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου , μέλος
  • Πέτρος Σαμπατακάκης , μέλος

Εκπρόσωποι ελληνικού Δημοσίου και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ν. 3723/2008, Ν. 3864/2010):

  • Αλέξανδρος Μακρίδης , μέλος, Εκπρόσωπος Δημοσίου
  • Χαράλαμπος Μάκκας , μέλος, Εκπρόσωπος Ταμείου

Διαβάστε ακόμη:

ΕΤΕ: Υπό εξέταση οι προσφορές για την εταιρεία συμμετοχών της στο Λονδίνο

Γρήγορες συναλλαγές από την Εθνική Τράπεζα

Στουρνάρας: Προτεραιότητα τα «κόκκινα δάνεια» στην ΤτΕ

Στη δημοσιότητα η απόφαση της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια