Στρατηγικό πλήγμα του Ισραήλ κατά της Χαμάς

Στρατηγικό πλήγμα του Ισραήλ κατά της Χαμάς

Τρεις στρατιωτικοί διοικητές της παλαιστινιακής οργάνωσης έχασαν τη ζωή τους, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού.

Καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνεχίζονται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ φαίνεται πως κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Χαμάς, σκοτώνοντας σε αεροπορική επιδρομή τρεις στρατιωτικούς διοικητές της οργάνωσης. Έντεκα ακόμη Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας , σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Τα ισραηλινά αεροπλάνα κατέστρεψαν εντελώς μια πολυκατοικία στη Ράφα σκοτώνοντας επτά ανθρώπους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών στη Γάζα Άσραφ αλ-Κούντρα.

Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως κατά την επίθεση στη Ράφα σκοτώθηκαν οι στρατιωτικοί διοικητές του Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα, Ραέντ αλ-Άταρ και Μοχάμεντ Μπαρχούμ. Οι δύο πρώτοι ήταν μέλη της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης των Ταξιαρχιών, σύμφωνα με μια παλαιστινιακή πηγή. Ο Αμπού Σαμάλα ήταν ο διοικητής των αλ-Κάσαμ για το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε σχόλιο. Πρόκειται για τον φόνο των πιο υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στον παλαιστινιακό θύλακο, στις 8 Ιουλίου. Η επιδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε τη μεθεπομένη ενός άλλου αεροπορικού πλήγματος που είχε στοιχίσει τη ζωή στη σύζυγο και σε ένα γιο του αρχηγού των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ, του Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζωή, σύμφωνα με το κίνημά του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες «τη βαθιά του ανησυχία» για την επανάληψη των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και κάλεσε τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουν επειγόντως σε μια «βιώσιμη και διαρκή κατάπαυση του πυρός».

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας επίσης, «κάλεσε τις δύο πλευρές να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κατάστασης προκειμένου να εξευρεθεί λύση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία», δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρκ Λάιαλ Γκράντ, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Αύγουστο.

Οι εχθροπραξίες αναζωπυρώθηκαν την Τρίτη, σπάζοντας μια περίοδο 10 ημερών ηρεμίας, που ήταν και το μεγαλύτερο ειρηνικό διάλειμμα από τις μάχες οι οποίες ξέσπασαν στις 8 Ιουλίου με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα σε μια προσπάθεια των ισραηλινών να τερματιστεί η εκτόξευση ρουκετών στο έδαφός τους από τις ομάδες της Χαμάς.

Κανονικά οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ
Όλες οι πτήσεις με προορισμό ή προέλευση το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, παρά τη χθεσινή προειδοποίηση του ένοπλου κλάδου της Χαμάς, ανακοίνωσε η ισραηλινή αερολιμενική αρχή.

«Δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στις προσγειώσεις ή τις απογειώσεις. Υπήρξε μια δεκάλεπτη διακοπή των πτήσεων, για λόγους ασφαλείας στους οποίους δεν μπορώ να επεκταθώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αερολιμενικής αρχής Όφερ Λεφλέρ.

Ο ένοπλος κλάδος της ισλαμιστιής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εξέδωσε χθες το βράδυ μια προειδοποίηση προς τις ξένες αεροπορικές εταιρείες που προσγειώνονται στο Τελ Αβίβ.

Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ, κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μην χρησιμοποιούν από σήμερα στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Δεν διευκρίνισε τη φύση της απειλής, όμως ο ένοπλος κλάδος της Χαμάς έχει ήδη επανειλημμένα αναλάβει την ευθύνη για εκτοξεύσεις ρουκετών προς την κατεύθυνση του διεθνούς αεροδρομίου του Τελ Αβίβ.

Καμιά ρουκέτα δεν εκτοξεύθηκε σήμερα το πρωί προς τον τομέα του αεροδρομίου, δήλωσε μια εκπρόσωπος του στρατού.

Στα τέλη Ιουλίου, η πτώση μιας από τις ρουκέτες αυτές κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν είχε επιφέρει το κλείσιμό του για σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και πολυάριθμες ακυρώσεις πτήσεων. Η διακοπή των πτήσεων είχε χαιρετισθεί από τη Χαμάς ως «μεγάλη νίκη».

Διαβάστε ακόμη:

Στις φλόγες και πάλι η Μέση Ανατολή

Το 92% των Ισραηλινών Εβραίων συμφωνεί με τον πόλεμο στη Γάζα

Ξεπέρασαν τους δύο χιλιάδες οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας