Στρατιωτική βοήθεια από το ΝΑΤΟ ζητά η Ουκρανία- Κλιμακώνεται η ένταση με Ρωσία

Στρατιωτική βοήθεια από το ΝΑΤΟ ζητά η Ουκρανία- Κλιμακώνεται η ένταση με Ρωσία
epa06635902 A NATO flag at the Iver Huitfeldt-class frigate HDMS Niels Juel (F363) of NATO's Standing Maritime Group One (SNMG1) in Riga, Latvia, 29 March 2018. The Standing NATO Maritime Group One (SNMG1) conducts several days of naval exercises in the Baltic Sea this week. EPA/Toms Kalnins Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ΝΑΤΟ καλεί τη Μόσχα να σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την Κριμαία και από τις ακτές της στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ΝΑΤΟ και η Δύση πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση της βίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba, τονίζοντας πως προς την κατεύθυνση αυτή θα μπορούσαν να συμβάλλουν οι περαιτέρω κυρώσεις έναντι της Μόσχας και η αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

«Σε επιχειρησιακό επίπεδο, χρειαζόμαστε μέτρα που θα αποτρέψουν τη Ρωσία και που θα περιορίσουν τις επιθετικές της προθέσεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι… ένας νέος γύρος κυρώσεων που θα αύξανε το τίμημα της ρωσικής επιθετικότητας», είπε ο κ. Kuleba  στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenmberg.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι μια άμεση στήριξη που θα στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας. Επειδή γνωρίζουμε πως η Ρωσία δεν φείδεται προσπαθειών να αποτρέψει τρίτες χώρες από το να συνεργαστούν με την Ουκρανία στον αμυντικό κλάδο. Η Ρωσία εργάζεται σκληρά για να υπονομεύσει τις αμυντικές μας δυνατότητες», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Stoltenberg τόνισε πως «η σημαντική στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας δεν δικαιολογείται και είναι βαθιά ανησυχητική».

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική ανάπτυξη» εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Ο ίδιος κάλεσε παράλληλα τη Ρωσία να «σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση».

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Είπε επίσης πως το ΝΑΤΟ είναι αυτό που αποφασίζει ποιος θα ενταχθεί στους κόλπους του και όχι η Ρωσία. «Οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα αποφασίσουν πότε είναι έτοιμη η Ουκρανία να ενταχθεί. Κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να εμπλακεί ή να παρέμβει στη διαδικασία αυτή», τόνισε. «Η Ρωσία προσπαθεί τώρα να επανεδραιώσει κάποια σφαίρα επιρροής στην οποία θα προσπαθήσει να αποφασίσει τί μπορούν να κάνουν οι γείτονες», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, η Μόσχα προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη Ρωσία και την Κριμαία, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Serghei Ryabkov.

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία πρόκειται να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα αργότερα μέσα στην εβδομάδα εν μέσω όξυνσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ryabkov χαρακτήρισε την αποστολή των αμερικανικών πλοίων «πρόκληση».

«(Οι ΗΠΑ) θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος. Είδαμε κάτι αντίστοιχο σε μια εντελώς διαφορετική θάλασσα φέτος. Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ ότι καλά θα κάνουν να μείνουν μακριά από την Κριμαία, από τις ακτές μας στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι για το δικό τους καλό», υπογράμμισε ο Ryabkov.

Ο Ρώσος υφυπουργός εξήγησε εξάλλου ότι η Μόσχα προστατεύει και θα εξακολουθήσει να προστατεύει τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, στην περιοχή Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, μιλώντας στο NBC, προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής «επίθεσης» στην Ουκρανία, εκφράζοντας «την ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Υπάρχουν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2014, κατά την πρώτη ρωσική εισβολή», εκτίμησε ο υπουργός.