Στρατιωτικός νόμος στην Ταϊλάνδη

Στρατιωτικός νόμος στην Ταϊλάνδη

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η ισχύς του στρατιωτικού νόμου πρέπει να είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Ο στρατός της Ταϊλάνδης κήρυξε σήμερα στρατιωτικό νόμο και ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στην Μπανγκόγκ, έπειτα από πολύμηνη πολιτική κρίση και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά τις οποίες 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου δεν αποτελεί πραξικόπημα, αλλά έχει ως στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης και της δημόσιας τάξης», διευκρινίσθηκε σε ανακοίνωση του στρατού που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Παράλληλα, στρατιωτικοί και κυβερνητικοί παράγοντες δήλωσαν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση παραμένει στη θέση της. Συνεργάτης του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σε τοποθεσία που δεν ανακοινώθηκε.

«Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητήσει την κατάσταση. Ο τόπος θα είναι μία ασφαλής κατοικία και δεν μπορεί να αποκαλυφθεί», ανακοίνωσε ο Σουρανάντ Βετζατζίβα.

Στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα έλαβαν θέσεις στο κέντρο της Μπανγκόκ και κυρίως στις περιοχές των ξενοδοχείων και των τηλεοπτικών σταθμών. Δεκάδες στρατιώτες και οχήματα έχουν επίσης αναπτυχθεί σε προάστιο της πρωτεύουσας κοντά στο χώρο φιλοκυβερνητικής διαδήλωσης των «κόκκινων πουκαμίσων». Ωστόσο ο στρατός έδωσε εντολή στους διαδηλωτές, τόσο φιλοκυβενητικούς, όσο και αντικυβενρητικούς, να παραμείνουν στους χώρους συγκέντρωσής τους.

«Το κοινό δεν πρέπει να πανικοβληθεί και πρέπει να συνεχίσει κανονικά της ζωή του», προέτρεψε από τηλεοράσεως ο στρατός της Ταϊλάνδης.

Ο στρατός επέβαλε επίσης λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης για λόγους εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, ενώ στέρησε δέκα δίκτυα από τους αναμεταδότες τους, ανάμεσά τους το BlueSky, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και τα φιλοκυβερνητικά AsiaUpdate και UDD , με την αιτιολογία ότι είναι πιθανόν να διαστρεβλώσουν πληροφορίες και να επιδεινώσουν την κατάσταση.

“Ο στρατός απαγορεύει σε όλα τα μέσα να μεταδώσουν ή να διανείμουν κάθε πληροφορία ή φωτογραφία που θα βλάπτει την εθνική ασφάλεια”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατηγού Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα.

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν Τζεν Πσάκι δήλωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος πρέπει να είναι προσωρινού χαρακτήρα και ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αρχές της δημοκρατίας.

«Ολες οι πλευρές οφείλουν να σεβασθούν τις αρχές της δημοκρατίας, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης…Περιμένουμε ότι στρατός να σεβασθεί τη δέσμευσή του ότι το μέτρο θα είναι προσωρινού χαρακτήρα για να εμποδισθεί η βία και ότι δεν θα πληγούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να συνεργασθούν για την επίλυση των διαφορών τους μέσω του διαλόγου…Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών για την έκφραση της βούλησης του ταϊλανδικού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο Τόκιο, η ιαπωνική κυβέρνηση εξέφρασε τη μεγάλη της ανησυχία για τα γεγονότα στην Ταϊλάνδη, χώρα που έχει προσελκύει μεγάλες ιαπωνικές επενδύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Βαθαίνει η κρίση στην Ταϊλάνδη

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ταϊλάνδη (φωτο)

Κλιμακώνεται η κυβερνητική κρίση στην Ταϊλάνδη