SVB: Πώς οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων βρέθηκαν στη δίνη της κατάρρευσης

SVB: Πώς οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων βρέθηκαν στη δίνη της κατάρρευσης
An illustration picture taken in London on May 8, 2022, shows gold plated souvenir cryptocurrency Tether (USDT), Bitcoin and Etherium coins arranged beside a screen displaying a trading chart. - Tether (USDT) is an Ethereum token known as a stablecoin that is pegged to the value of the US dollar, and is currently the largest stablecoin with a market value of USD 83 billion dollars. (Photo by Justin TALLIS / AFP) Photo: AFP
Η Silicon Valley Bank εξυπηρετούσε σε μεγάλο βαθμό τον τεχνολογικό κλάδο αλλά οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων βρέθηκαν στη δίνη της κατάρρευσης.

Του Marco Quiroz-Gutierrez

Οι ρυθμιστικές αρχές ανέλαβαν την Παρασκευή τη διοίκηση της Silicon Valley Bank, θέτοντας εκτός πρόσβασης τα κεφάλαια πολλών νεοσύστατων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών εταιρειών κρυπτονομισμάτων.

Η τράπεζα εξυπηρετούσε σε μεγάλο βαθμό πελάτες στον τομέα της τεχνολογίας και των επιχειρηματικών κεφαλαίων, και η αποτυχία της χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση μετά την Washington Mutual Bank το 2008. Αν και την Κυριακή μια κοινή δήλωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, του Υπουργείου Οικονομικών και της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) διαβεβαίωνε ότι όλοι οι καταθέτες της SVB θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, πολλοί προσπάθησαν μανιωδώς να ενισχύσουν τα ταμειακά τους αποθέματα από άλλες πηγές αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλές εταιρείες κρυπτονομισμάτων έχουν ήδη αποκαλύψει την έκθεσή τους στη Silicon Valley Bank. Ιδού όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

Avalanche

Το Avalanche Foundation ανέφερε σε ένα tweet την Παρασκευή ότι είχε 1,6 εκατομμύρια δολάρια στη Silicon Valley Bank. Το ίδρυμα, το οποίο συμβάλλει στη λειτουργία του blockchain Avalanche, δήλωσε ότι «λυπάται με τα νέα σχετικά με την SI και την SIVB και ελπίζει ότι όλοι οι καταθέτες θα πάρουν τα χρήματά τους».

BlockFi

Ο δοκιμαζόμενος δανειστής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων αποκάλυψε σε μια κατάθεση εγγράφων του την περασμένη εβδομάδα ότι είχε 227 εκατομμύρια δολάρια δεσμευμένα στη Silicon Valley Bank. Τα χρήματα δεν είναι ασφαλισμένα από την FDIC επειδή βρίσκονται σε αμοιβαίο κεφάλαιο χρηματαγοράς, σύμφωνα με tweet της δημοσιογράφου των New York Times, Lauren Hirsch. Ένας δικηγόρος της εταιρείας, η οποία κήρυξε πτώχευση πέρυσι, δήλωσε σε ακρόαση τη Δευτέρα ότι η εταιρεία έχει πρόσβαση σε αρκετά μετρητά για να επιβιώσει και είναι «καλά», ανέφερε το Bloomberg.

Circle

Η Circle, δημιουργός του δεύτερου μεγαλύτερου stablecoin, του USDC, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει σε αποθεματικά για την υποστήριξη του stablecoin ήταν στην Silicon Valley Bank.

Η είδηση προκάλεσε την αποσύνδεση της ισοτιμίας του USDC από το δολάριο και την πτώση σε ιστορικό χαμηλό 87 σεντς, προτού το USDC ανακτήσει τη σύνδεσή του με το δολάριο με το άκουσμα της είδησης ότι η κυβέρνηση θα στήριζε τις καταθέσεις.

Το βράδυ της Κυριακής, η Circle επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι τα δισεκατομμύρια που ήταν κλειδωμένα στην SVB ήταν ασφαλή. Το σταθερό νόμισμα USDC είχε επιστρέψει στη διαπραγμάτευση γύρω στα 99 σεντς τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pantera

Η εστιασμένη στα κρυπτονομίσματα εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Pantera χρησιμοποιούσε τη Silicon Valley Bank ως θεματοφύλακα, σύμφωνα με μια κανονιστική κατάθεση εγγράφων από τον περασμένο μήνα, ανέφερε το CoinDesk. Η εταιρεία συγκέντρωσε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα blockchain fund πέρυσι και σχεδίαζε να συγκεντρώσει περισσότερα φέτος, σύμφωνα με το Decrypt.

Proof

Η κοινότητα NFT μόνο για μέλη που βρίσκεται πίσω από το επιτυχημένο έργο Moonbirds δήλωσε ότι κατέχει μετρητά στην SVB, αλλά δεν αποκάλυψε πόσα. Η συλλογικότητα Proof, που ιδρύθηκε από τον Kevin Rose και τον Justin Mezzell, προσέθεσε ότι είχε διαφοροποιημένες συμμετοχές που περιελάμβαναν επίσης Ether και stablecoins, σύμφωνα με ένα tweet της Παρασκευής.

«Αν και αυτά τα νέα είναι άσχημα, δεν επηρεάζουν το πορτοφόλι σας ή τον οδικό μας χάρτη», έγραψε η Proof Collective.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ripple

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ripple, Brad Garlinghouse, δήλωσε σε ένα tweet της Κυριακής ότι η εταιρεία είχε κάποια έκθεση στην SVB χωρίς να πει πόσο. Το στέλεχος δήλωσε ότι δεν αναμένει καμία διαταραχή στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και προσέθεσε ότι η Ripple «είχε ήδη διαθέσει την πλειοψηφία του ρευστού της σε ένα ευρύτερο δίκτυο τραπεζικών συνεργατών».

Yuga Labs

Η εταιρεία πίσω από τη δημοφιλή συλλογή NFT Bored Ape Yacht Club έχει επίσης «εξαιρετικά περιορισμένη οικονομική έκθεση», στην SVB, σύμφωνα με ένα μήνυμα του ιδρυτή, Greg Solano. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η ύπαρξη κεφαλαίων στην αποτυχημένη τράπεζα «δεν επηρεάζει καθόλου την επιχειρηματική δραστηριότητα ή τα σχέδιά μας», σύμφωνα με ένα screenshot του μηνύματος στο discord.

Εκπρόσωπος της Yuga Labs επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του μηνύματος, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Πηγή: fortune.com