Σχεδόν στα 6 τρισ. δολάρια η αξία της αγοράς χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών

Σχεδόν στα 6 τρισ. δολάρια η αξία της αγοράς χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με την έκθεση της N2Growth “Fintech & Financial Services” η αγορά του Finance & Insurance στις ΗΠΑ άγγιξε τα 6 τρις δολάρια για το 2022.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της N2Growth, η αγορά του Finance & Insurance στις ΗΠΑ ήταν στα 6 τρις δολάρια για το 2022 ενώ ο τομέας του Embedded Finance – δηλαδή, την ενσωμάτωση χρηματοοικονομικών προϊόντων σε ψηφιακές διασυνδέσεις με τις οποίες οι χρήστες αλληλεπιδρούν καθημερινά – στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ) αναμένεται να αυξηθεί κατά 35.6% ετησίως φτάνοντας τα 46.964,4 εκατ. δολάρια το 2023.

Το Embedded Finance επιτρέπει στις επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους να αναβαθμίσουν δομικά την μακροχρόνια αξία του πελατολογίου, να μεγιστοποιήσουν την κεφαλαιοποίηση των πελατών τους και να αυξήσουν το φάσμα των προσφερόμενων υπηρεσιών-προϊόντων. Η συγκεκριμένη αγορά έχει αξία που μπορεί να ξεπεράσει τα 7 τρις δολάρια.

Ταυτόχρονα, στην περιφέρεια του APAC , η αγορά του fintech αναμένεται να μεγαλώσει κατά 81.2% στο διάστημα 2020- 2026, φτάνοντας τα 178 δις δολάρια.

Τέλος, το τραπεζικός τομέας στην Λατινική Αμερική αναμένεται να μεγαλώσει κατά 4309.74 εκ δολάρια στο διάστημα 2022 – 2027.

Οι βασικές τάσεις του κλάδου

Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί υιοθετούν μια πιο συντηρητική στρατηγική: Σημαντική πλειοψηφία των χρηματοοικονομικών οργανισμών δεν βλέπουν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης μέσα στο 2024. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα από το 54% όσων απάντησαν στη σχετική έρευνα του American Banker report, 2023

Επικέντρωση στην καινοτομία και στον αυτοματισμό: Οι τράπεζες έχουν μειώσει τις δαπάνες στον προϋπολογισμό τους και δίνουν έμφαση στην βελτιστοποίηση του κόστους. Παρόλα αυτά, η τεχνολογία και η καινοτομία, είναι μία κατηγορία στις οποίες οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί συνεχίζουν να επενδύουν και μάλιστα δυναμικά. Στο επίκεντρο όλων είναι οι λύσεις που θα διευκολύνουν την συνεργασία.

Το «open banking» θα κυριαρχήσει στο μέλλον, λειτουργώντας με βάση την τεχνητή νοημοσύνη (AI): Ο αριθμός των παγκόσμιων χρηστών του open banking αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό που θα φτάνει το 50% ετησίως, στο διάστημα 2020 – 2024, με ην Ευρωπαϊκή Αγορά να παραμένει η μεγαλύτερη.

Οι οργανισμοί θα δώσουν μεγάλη έμφαση σε στρατηγικές ESG: To 2023 πολλοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, θα βγάλουν στην αγορά, νέα προϊόντα «πράσινης» οικονομίας, ως μέρος της ευρύτερης περιβαλλοντικής και κοινωνικής τους πολιτικής καθώς και των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι πλέον μονόδρομος: Με βάση σχετική έρευνα φαίνεται πως μέχρι το 2035, η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 35% στις αναπτυγμένες χώρες.

Όπως δήλωσε η Ρεβέκκα Πιτσίκα, Managing Partner, N2Growth Greece «Σε ένα κόσμο μεταβαλλόμενο, αβέβαιο, πολυπαραγοντικό και ασταθή, ο τομέας των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών οφείλει να μετασχηματιστεί για να μην ξεπεραστεί από νέα συστήματα και τεχνολογίες. Η τεχνητή νοημοσύνη, το open banking και το ESG πρέπει να αποτελούν τους κύριους άξονες της στρατηγικής αυτών των οργανισμών που θέλουν να δουν ένα βιώσιμο μέλλον σε μακροπρόθεσμη προοπτική»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία, νέο επενδυτικό hub

Σημαντική αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι μετά το Brexit, η Γαλλία έχει εξελιχθεί σε ελκυστικό προορισμό για τους Ευρωπαίους επαγγελματίες, ιδιαίτερα για εκείνους που κινούνται στους χώρους του corporate και investment banking και asset management, λόγω των νέων υπηρεσιών και πακέτων από οφέλη που προσφέρουν οι ξένες τράπεζες που έχουν μεταφερθεί εκεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε μια «αναζωπύρωση» ταλέντων στο Παρίσι, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ευρώπης. Το Λονδίνο κατατάσσεται ως η δεύτερη πιο δραστήρια πόλη παγκοσμίως για FinTech εταιρείες, υποδεικνύοντας ένα ταχέως αναπτυσσόμενο FinTech οικοσύστημα.

Το ταλέντο στο χρηματοοικονομικό κλάδο

Ανά γεωγραφική περιοχή (Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, ΕΜΕΑ, APAC) βλέπουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για την αγορά εργασίας– τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

• Βόρεια Αμερική: Οι CEOs των χρηματοοικονομικών οργανισμών βλέπουν ως βασική προτεραιότητα για έναν εργαζόμενο το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, τις γνώσεις και τις δεξιότητες, καθώς και την ικανότητα προσαρμογής.
• Λατινική Αμερική: Καθώς η ευρύτερη περιοχή αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα για fintech start ups, με αξία πάνω από 1 δις δολάρια, η αναζήτηση του ταλέντου εστιάζεται στις αντίστοιχες δεξιότητες.
• EMEA: Το Λονδίνο είναι η δεύτερη πιο ελκυστική πόλη από άποψη αριθμού επιτυχημένων εταιρειών FinTech.
• APAC: Οι προσλήψεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο στην Σιγκαπούρη ξεπέρασαν τις 21,800 μέσα στο 2022, αριθμός ρεκόρ από το 2015.

Οι γυναίκες στον χρηματοοικονομικό κλάδο

Σύμφωνα με την έρευνα, από τον Φεβρουάριο του 2023 περίπου 6.68 εκατ. Αμερικανοί εργαζονται στους κλάδους των χρηματοοικονομικών και των ασφαλιστικών. Την ίδια στιγμή, λίγο παραπάνω από τους μισούς επαγγελματίες στον χρηματοοικονομικό κλάδο σε εισαγωγικές θέσεις είναι γυναίκες, με το ποσοστό αυτό να μειώνεται όσο ανεβαίνει η ιεραρχία.

Όπως δήλωσε η Ρεβέκκα Πιτσίκα, Managing Partner, N2Growth Greece «Ο χρηματοοικονομικός κλάδος είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τις γυναίκες, κυρίως σε θέσεις που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πελατών. Όμως γεγονός παραμένει πως τόσο στις corporate θέσεις όσο και στις ανώτερες ιεραρχικά θέσεις, ο ρόλος των γυναικών έχει ενισχυθεί μεν, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν. Από την εμπειρία μας σε succession planning σε C suite θέσεις σε εταιρείες του κλάδου διεθνώς, η επιλογή γυναικών είναι μεν στην agenda των εταιρειών – και για λόγους DEI- αλλά την στιγμή της επιλογής, φαίνεται ότι ακόμα υπερτερούν οι άντρες υποψήφιοι.»

Η αντιπροσώπευση των Αφροαμερικανών γυναικών και των γυναικών που προέρχονται από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Αμερικής και της Ασίας μειώνεται δραματικά στο 80% μεταξύ entry-level και C-suite θέσεων. Μολονότι, τα θέματα γύρω από την συμπερίληψη αποτελούν προτεραιότητα για το 78% των επιχειρήσεων, το 34% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ατομική τους διαφορετικότητα αποτελεί εμπόδιο για την επαγγελματική τους ανέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: