Τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ που θα καθιστούσαν την Ευρώπη ενεργειακά αυτάρκη

Τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ που θα καθιστούσαν την Ευρώπη ενεργειακά αυτάρκη
Wind farm on the top of mountain produces electricity for clean energy or sustainable energy that shows wind turbines with the abundant environment under the sunlight when sunset time.
Η Γηραιά Ηπειρος θα χρειαστεί ετήσιες επενδύσεις 140 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να σταματήσει να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει έναν αυτόνομο ενεργειακό τομέα δαπανώντας περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ για ηλιακή, αιολική και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2040, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έκθεση, με επικεφαλής το Potsdam Institute for Climate Impact Research, αναφέρει ότι η “Γηραιά Ήπειρος” θα χρειαστεί ετήσιες επενδύσεις 140 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία για να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα χρειαστεί για την επέκταση της αιολικής ενέργειας, η ηλιακή ενέργεια, το υδρογόνο και οι γεωθερμικοί πόροι αναμένεται να αποτελέσουν πρόσθετους πυλώνες μιας στρατηγικής, η οποία θα επιτρέψει οι ανάγκες της Ευρώπης σε ηλεκτρική ενέργεια να τροφοδοτούνται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα χρειασθεί άλλη μια δεκαετία για να μετατραπεί ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως η θέρμανση, που σήμερα τροφοδοτείται με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία κοινοποιήθηκε στο Reuters.

“Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι δαπάνησαν επιπλέον 792 δισεκατομμύρια ευρώ τον τελευταίο χρόνο μόνο για το υπάρχον σύστημα, ώστε να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία“, αναφέρει η μελέτη.

Τον περασμένο μήνα, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες έδωσαν την τελική τους έγκριση σε νομικά δεσμευτικούς στόχους για την ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός της δεκαετίας, ένα κεντρικό μέρος των σχεδίων της ΕΕ για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: