Κατασκοπευτικό «θρίλερ» με την Alibaba στο Βέλγιο

Κατασκοπευτικό «θρίλερ» με την Alibaba στο Βέλγιο
Η βελγική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθεί τον κύριο κόμβο logistics στην Ευρώπη της εταιρείας.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου παρακολουθεί τον κύριο κόμβο logistics στην Ευρώπη της κινεζικής Alibaba Group Holding λόγω ανησυχίας για πιθανή κατασκοπεία.

Αναφερόμενη στο κέντρο logistics της εταιρείας στον εμπορευματικό αερολιμένα στη Λιέγη, η υπηρεσία ασφαλείας δήλωσε ότι εργάζεται για να εντοπίσει «πιθανές δραστηριότητες κατασκοπείας ή παρεμβολής» από κινεζικές οντότητες συμπεριλαμβανομένης της Alibaba, όπως αναφέρουν σε της δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Η Alibaba, η οποία αρνείται οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα από μέρους της, υπέγραψε συμφωνία με το Βέλγιο το 2018 για το άνοιγμα του κόμβου στη Λιέγη, το πέμπτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σχεδόν δύο χρόνια μετά το άνοιγμα των εγκαταστάσεων, η Βελγική Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας (VSSE) συνέχισε να παρακολουθεί τις επιχειρήσεις της Alibaba μετά από εκτιμήσεις πληροφοριών, όπως δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Ένας τομέας ελέγχου περιλαμβάνει την εισαγωγή συστημάτων λογισμικού που συγκεντρώνουν ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βελγική υπηρεσία ασφαλείας επισήμανε ότι η παρουσία της Alibaba «αποτελεί σημείο προσοχής για την VSSE» λόγω της νομοθεσίας που αναγκάζει τις κινεζικές εταιρείες να μοιράζονται τα δεδομένα τους με τις κινεζικές αρχές και τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Η Κίνα έχει την πρόθεση και την ικανότητα να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για μη εμπορικούς σκοπούς», ανέφερε η βελγική υπηρεσία ασφαλείας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν δήλωσε στους FT ότι οι πρώτες διαπραγματεύσεις με την Alibaba ήταν από «έναν προηγούμενο αιώνα», προσθέτοντας ότι «οι καιροί αφέλειας έχουν αλλάξει».

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο τέθηκε σε ισχύ νέος νόμος στη χώρα για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

To hub στη Λιέγη είναι το μόνο ευρωπαϊκό κέντρο logistics που διευθύνεται από το spin-off logistics Cainiao της Alibaba. Διαχειρίζεται κυρίως προϊόντα που πωλούνται απευθείας σε ευρωπαίους καταναλωτές μέσω του ιστότοπου ηλεκτρονικών αγορών AliExpress.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: