Τα 50 μνημεία που ενδέχεται να εξαφανιστούν άμεσα

Τα 50 μνημεία που ενδέχεται να εξαφανιστούν άμεσα

Ποια πολιτιστικά μνημεία απειλούνται απ' τη φυσική καταστροφή και την ανθρώπινη αμέλεια; Ανάμεσα τους και ένα ελληνικό.

Ένας ρωσικός ραδιοφωνικός πύργος, ένας παραλιακός δρόμος στη Βηρυτό και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό στο Νεπάλ βρίσκονται μεταξύ πολλών αξιοθέατων σε όλο τον κόσμο που κινδυνεύουν υπό εξαφάνιση, σύμφωνα με τον κατάλογο του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων (WMF) που κυκλοφόρησε.

Η λίστα World Monuments Watch που βγαίνει απ’ το 1996 καλεί τους εμπειρογνώμονες να ορίσουν τα αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά σημεία που έχουν ανάγκη για διατήρηση, αλλιώς κινδυνεύουν. Η νεώτερη έκδοση περιλαμβάνει 50 τοποθεσίες σε 36 χώρες.

«Η λίστα του 2016 περιλαμβάνει εξαιρετικά μέρη που αντιπροσωπεύουν τον ανθρώπινο πολιτισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της WMF Bonnie Burnham. «Η παγκόσμια ανησυχία θα ενισχύσει την ικανότητά μας να τα σώσουμε».

Σε όλο τον κόσμο, τα μνημεία αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή τους. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η ανάπτυξη έχει ωθήσει τις πολιτικές διατήρησης στο περιθώριο. Σε άλλα μέρη, ιδιαίτερα στις ασταθείς περιοχές της Μέσης Ανατολής, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σε μικρότερη αστυνόμευση των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει δύο μνημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες: Το San Esteban del Rey Mission στο Μεξικό και το San Xavier del Bac Mission στην Αριζόνα. Και οι δύο έχουν ανάγκη από αποκατάσταση, σύμφωνα με WMF.

Το λίστα επίσης περιλαμβάνει ένα «ανώνυμο μνημείο» για να αναγνωρίσει χιλιάδες άλλους πολιτιστικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές από «εσκεμμένη και υπολογισμένες» προσπάθειες. «Υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να συμπεριληφθούν ξεχωριστά στη λίστα» αναφέρει η έκθεση, «και δεν υπάρχει ελπίδα για άμεση λύση».