Τα χρηματιστηριακά «outsider» του 2015

Τα χρηματιστηριακά «outsider» του 2015
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέντε μετοχές που μπορεί να κάνουν φέτος ρελάνς στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αποφέροντας μεγάλα κέρδη.

«Αγόρασε χαμηλά, πούλα ψηλά» είναι το μότο των απανταχού επενδυτών. Και με αυτόν τον γνώμονα ο αναλυτής της Motley Fool, Ρικ Μούναριζ (Rick Munarriz) παρουσιάζει στο CNN Money τις πέντε μετοχές που-αν και πέρυσι δεν ήταν καθόλου η χρονιά τους- φέτος μπορεί να αποδειχθούν «χρυσό ποντάρισμα» για κέρδη…

SodaStream: πτώση 57% το 2014
Με έδρα το Ισραήλ και έναρξη διαπραγμάτευσης στον Nasdaq το 2010, η Soda Stream (SODA) επιχείρησε να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία ανθρακούχων ποτών, πουλώντας συσκευές που μετατρέπουν το νερό νερό βρύσης σε αναψυκτικό, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Μετά, όμως, από την αρχική επιτυχία, η εταιρεία άρχισε να παίρνει την κατιούσα. Πέρυσι οι πωλήσεις στις ΗΠΑ έπεσαν κατά 41% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους και η μετοχή έχασε τελικά τη μισή της χρηματιστηριακή αξία.

Τώρα η SodaStream ετοιμάζει επανάκαμψη, αλλάζοντας στρατηγική marketing και δίνοντας έμφαση στη δυνατότητα των συσκευών της να φτιάχνουν -πέραν από ανθυγιεινά αναψυκτικά- και ανθρακούχο νερό, που καταναλώνεται σε τόνους στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, η περυσινή πτώση της μετοχής της θεωρείται πως ήταν και ο πάτος…

Twitter: πτώση 41% το 2014
Το 2013 η IPO της ήταν πιο από τις πιο «καυτές» του έτους. Το 2014, ωστόσο, έμελλε να είναι χρονιά «κρίσης ταυτότητας» για τη διάσημη πλατφόρμα social media, με πολλαπλές αποχωρήσεις στελεχών, κλίμα έντασης γύρω από τον CEO Ντικ Κοστόλο και γκρίνια για δημιουργική στασιμότητα στην εταιρεία.

Η τιμή της μετοχής της παραμένει πάντως κοντά στα 26 δολ. της πρώτης IPO, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξής της αναμένεται να πάρει ώθηση μέσα από το νέο εγχείρημα «Buy Now», με το οποίο το Twitter προσδοκά να μπει και στο «παιχνίδι» του διαδικτυακού λιανεμπορίου.

CalAmp: πτώση 37% το 2014
Το «Internet of Things» υποτίθεται ότι ήταν το «εισιτήριο» της εταιρίας ασύρματων επικοινωνιών για μία τρελή κούρσα ανάπτυξης το 2014. Όμως κάτι πήγε στραβά και η CalAmp δεν έχει ακόμη σταθεί στα πόδια της. Παρουσιάζει ωστόσο ανάπτυξη 10% σε ετήσια βάση και στο νέο οικονομικό έτος ευελπιστέι να πάρει τα πάνω της, συμπαρασυρόμενη από την ταχύτατη ανάπτυξη της βιομηχανίας αλληλεπιδρούμενων «έξυπνων» συσκευών, που απατρίζουν το λεγόμενο «Ίντερνετ των Πραγμάτων».

Groupon: πτώση 33% το 2014
Όταν λανσαρίστηκε στην αγορά το 2001 έκανε θραύση, ως κάτι εντελώς καινούργιο. Έπειτα όμως από αρκετά σκαπανεβάσματα, η τιμή της μετοχής της έχασε μέσα στο 2014 το ένα τρίτο της αξίας της. Τα «στοιχήματα» φέτος είναι ωστόσο υπέρ της ανάκαμψή της, έπειτα από το θετικό τέταρτο τρίμηνο του 2014, όπου κατέγραψε αύξηση στην πελατεία της και 39% στις μικτές χρεώσεις.

Chuy’s Holdings: πτώση 46% το 2014
Μπορεί να είχε 17 συνεχή τρίμηνα κερδοφορίας, όμως αρκούσαν μόνον τρία με αρνητικό πρόσημο μέσα στην περυσινή χρονιά, ώστε η αμερικάνικη αλυσίδα εστιατορίων μεξικάνικης κουζίνας να δει με θλίψη τη μετοχή της να χάνει τη μισή της χρηματιστηριακή αξία το 2014. Αιτία ήταν περισσότερο η απαγοήτευση των μετόχων από την αδυναμία επίτευξης των στόχων κερδοφορίας. Παρ’ όλα αυτά, η επιχειρηματική ιδέα εξακολουθεί να γοητεύει. Η εταιρεία βρίσκεται άλλωστε στα αρχικά ακόμη στάδια της επέκτασής της.