Τα διοικητικά συμβούλια θέλουν μέλη με εξειδικευμένες γνώσεις στο HR και την κυβερνοασφάλεια

Τα διοικητικά συμβούλια θέλουν μέλη με εξειδικευμένες γνώσεις στο HR και την κυβερνοασφάλεια
A hand on the keyboard is seen with binary code displayed on a laptop screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on August 17, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ανθρώπινο δυναμικό και κυβερνοασφάλεια στο προσκήνιο, με φόντο τις προκλήσεις της επόμενης μέρας.

Η σύνθεση των εταιρικών διοικητικών συμβουλίων αρχίζει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα του αυριανού επιχειρηματικού τοπίου. Μεταξύ των μεγάλων, εισηγμένων εταιρειών, οι νέοι διορισμοί σε διοικητικά συμβούλια αφορούν κυρίως υποψηφίους με εξειδικευμένη γνώση και ενεργά στελέχη που δεν συμμετέχουν ήδη σε άλλα διοικητικά συμβούλια.

«Η τάση αυτή αναδεικνύει το πλεονέκτημα των οπτικών από στελέχη που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια της καριέρας τους και, συχνά, που είναι πιο κοντά σε νέα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, που τα διοικητικά συμβούλια καλούνται να αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο», λέει ο Lyndon Taylor, περιφερειακός γενικός διευθυντής της Heidrick & Struggles.

Ανθρώπινο δυναμικό και κυβερνοασφάλεια στο προσκήνιο

Οι πιο απότομες αυξήσεις ως προς τους γνωστικούς τομείς των νέων μελών διοικητικών συμβουλίων από το 2020 έως το 2021 αφορούσαν τη βιωσιμότητα (από 6% σε 14%) και την κυβερνοασφάλεια (από 8% σε 17%), σύμφωνα με το board monitor της Heidrick & Struggles. Συμπτωματικά, τον Μάρτιο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρότεινε δύο νέους κανόνες που αναμένονταν από καιρό, ζητώντας από τις εταιρείες να αναφέρουν την εξειδικευμένη γνώση των στελεχών διακυβέρνησης και των μελών του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και τις πρακτικές βιωσιμότητας και κλίματος.

Τα θέματα κυβερνοασφάλειας μπήκαν στο προσκήνιο για τους επικεφαλής των διοικητικών συμβουλίων τα τελευταία χρόνια, αλλά η επέκταση της εξ αποστάσεως εργασίας έχει αυξήσει τον κίνδυνο για κάθε εταιρεία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και η συνεχιζόμενη παγκόσμια απειλή των ομάδων πειρατείας δεδομένων, έχουν επίσης προσθέσει σε αυτόν τον κίνδυνο. Οι χάκερ έχουν ήδη προκαλέσει εταιρικές απώλειες και διακοπές λειτουργίας αξίας δισεκατομμυρίων, και αυτό είναι πιθανό να ενταθεί στο μέλλον.

Η ζήτηση για μέλη ΔΣ με εμπειρία σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού είναι επίσης σε άνοδο, σημειώνοντας άλμα από 11% σε 19,4% στον S&P 1500 τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικής ανάλυσης ISS.

«Όλο και περισσότερο βλέπουμε ότι τα διοικητικά συμβούλια καλούνται να βοηθήσουν τους οργανισμούς να διαχειριστούν πιο σύνθετα και απαιτητικά ζητήματα, και ένα ευρύτερο φάσμα οπτικών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων μελών που είναι γυναίκες και υπηρετούν για πρώτη φορά, συμβάλλει στην επίτευξη των ισχυρότερων αποτελεσμάτων», λέει ο Taylor.

Υπάρχουν και οι προκλήσεις

Καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να βελτιώσουν το brand των ταλέντων τους και την πρόταση αξίας των εργαζομένων τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις για την εισαγωγή νέων οπτικών, εάν δεν έχουν τη σωστή εταιρική και ηγετική κουλτούρα. Το ίδιο ισχύει και για τους διορισμούς σε επίπεδο μελών ΔΣ.

Μια πρόσφατη έρευνα από το Boardlist, ένα marketplace ταλέντων για διοικητικά συμβούλια, διαπιστώνει ότι τα υποψήφια μέλη ανησυχούν για την ψυχολογική ασφάλεια σε εταιρείες που δεν είναι ποικιλόμορφες. Το 36% των υποψηφίων με ποικιλόμορφο υπόβαθρο δήλωσαν ότι έχουν απορρίψει μια προσφορά λόγω της έλλειψης ποικιλομορφίας στο διοικητικό συμβούλιο και το 55% ανέφεραν ότι είναι απίθανο να ενταχθούν σε μια εταιρεία της οποίας η ηγεσία δεν έχει γυναικεία εκπροσώπηση.

Πηγή: fortune.com