Τα δίνουν όλα σε τέσσερις μέρες για να κλείσει η συμφωνία

Τα δίνουν όλα σε τέσσερις μέρες για να κλείσει η συμφωνία
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Ε

Πολύ κοντά για τεχνική συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας κυβέρνηση και θεσμοί – Νομοθετούνται 95 προαπαιτούμενα μέχρι 22 Ιανουαρίου.

Αποφασισμένη για το «ναι σε όλα» προκειμένου να κλείσει τάχιστα η αξιολόγηση είναι η κυβέρνηση. Αυτό, τουλάχιστον, εκτιμούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς από τις μέχρι τώρα συζητήσεις διαφαίνεται πως έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement).

Μέσα σε 4 μόλις ημέρες η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι έτοιμη να παραδώσει όλα τα «κάστρα». Από τα εργασιακά και τη ΔΕΗ έως τους πλειστηριασμούς και τα κοινωνικά επιδόματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, κυβέρνηση και θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει στο θέμα της πώλησης 2+2 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Πρόκειται για δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη και τη μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα, όπως και της άδειας για λιγνιτική μονάδα στην ίδια περιοχή. Με τον τρόπο αυτό, πωλείται το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, όπως απαιτούσαν κυρίως οι Ευρωπαίοι.

Η κυβέρνηση δέχθηκε και αναμένεται να νομοθετήσει άμεσα και για τα εργασιακά, που αφορούν στις αλλαγές στο πλαίσιο για τις απεργίες, αλλά και την κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων.

Λήξαν θεωρείται και το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το οποίο θεωρείτο πρωταρχικό για τους δανειστές, με την έναρξη αύριο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι συμβολαιογράφοι ανέστειλαν την απεργία και η διαδικασία αναμένεται να διεξαχθεί κανονικά, ενώ η δεύτερη δημοπρασία έχει προγραμματισθεί για την 6η Δεκεμβρίου.

Το θέμα των επιδομάτων παραμένει τυπικά ανοιχτό, καθώς θα συζητηθεί την Παρασκευή, μαζί με τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Ωστόσο, πηγές των δανειστών εκτιμούν πως θα υπάρξει συμφωνία.

Με βάση τον προγραμματισμό, η τεχνική συμφωνία θα έρθει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και στο διάστημα που θα ακολουθήσει έως το επόμενο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και τα 95 προαπαιτούμενα, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.