Τα ελληνικά δερμάτινα που «βάζουν κάτω» φίρμες του εξωτερικού

Τα ελληνικά δερμάτινα που «βάζουν κάτω» φίρμες του εξωτερικού

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ιδιοκτήτης της ΚΕΜ μας παρουσιάζει τη νέα γενιά καταστημάτων της εταιρείας.

Τις επώνυμες τσάντες γνωστών οίκων του εξωτερικού συναγωνίζεται η ελληνική εταιρεία ΚΕΜ, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και την παραγωγή δερματίνων ειδών κατέχοντας ηγετική θέση στον κλάδο της. Πρόσφατα δε διεύρυνε την προϊοντική της γκάμα με την προσθήκη παπουτσιών, ενώ εγκαινίασε μια καινούρια γενιά μαγαζιών τα οποία «είναι και πιο ωραία και πιο μεγάλα και κυμαίνονται περίπου στα 150- 200 τ.μ».

Πίσω από την εταιρεία, η οποία κατάφερε να εξελιχθεί μέσα σε μια εικοσαετία από βιοτεχνία μικρής εμβέλειας σε καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής και διάθεσης δερμάτινων ειδών, κρύβεται ο Γιώργος Μιχαηλίδης. Όπως αποκαλύπτει στο fortunegreece.com ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, που λάτρεψε το γυναικείο κοινό, ασχολήθηκε με τον κλάδο των δερμάτινων ειδών διότι το 1986 είδε ένα σημαντικό κενό στην αγορά και του δινόταν η ευκαιρία να περάσει τις δικές του ιδέες marketing και management σε ένα χώρο παρθένο στον οποίο υπήρχαν μόνο μικρές βιοτεχνίες.

Το πρώτο κατάστημα ΚΕΜ, το οποίο στην αρχή λειτουργούσε ως πρατήριο πώλησης ξένων προϊόντων υποδέχτηκε το κοινό το 1976, ενώ από το 1986 και μετά ξεκίνησε η παραγωγή της γνωστής τσάντας ΚΕΜ. Η πορεία της εταιρείας στέφθηκε με δάφνες αφού μέσα σε μια 10ετία αύξησε 200 φορές τον αρχικό της τζίρο. Σταθμός της δυναμικής της πορείας ήταν η χρονιά 1992 – 93, όταν σημείωσε αύξηση 70%.

Διαβάστε ακόμη: Η γενναιόδωρη δημιουργία της σχεδιάστριας Νατάσας Αθανασιάδου

Η επωνυμία δεν έχει κάποιο συμβολισμό, ωστόσο ο επιχειρηματίας επέλεξε ένα ξενόφερτο όνομα διότι κατά τη γνώμη του εκείνη την εποχή όποια εταιρεία δεν ήταν ξένη δεν μπορούσε να πουλήσει τα προϊόντα της. «Το image και ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας είναι σύμφωνα με τα πρότυπα των πολυεθνικών του εξωτερικού».

Στο σύνολό της η ΚΕΜ απασχολεί 140 εργαζόμενους και απαριθμεί 65 κατάστημα. «Μέσα στην κρίση κλείσαμε ένα κατάστημα αλλά ανοίξαμε άλλα πέντε. Το κατάστημα στο Mall το οποίο λειτουργεί τους τελευταίους 15 μήνες πηγαίνει ανέλπιστα καλά και μέσα στο 2013 ανοίξαμε δύο νέα καταστήματα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας».

Σε ημερήσια βάση Παράγονται 400 τσάντες με το 95% εξ’ αυτών να διοχετεύεται απευθείας στην ελληνική αγορά. Όσο για την επέκταση της παρουσίας της ΚΕΜ στο εξωτερικό, ο κ. Μιχαηλίδης τονίζει ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της εταιρείας παρά το γεγονός ότι διατηρεί μαγαζιά σε Αμερική, Αυστρία και Κύπρο ενώ τα προϊόντα της φτάνουν μέχρι τη Ρωσία, τη Λετονία και τις μεγαλύτερες χώρες των Βαλκανίων.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η ΚΕΜ λειτουργεί με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να αποφευχθεί το ετήσιο κόστος που γίνεται σταδιακά ασύμφορο. «Από τον Απρίλιο του 2013 και μετά αρχίσαμε να καταγράφουμε θετικούς μήνες. Η χρονιά έκλεισε με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης και πήραμε πίσω κάτι λιγότερο από τη μισή πτώση της τετραετίας». Ωστόσο ο Δεκέμβριος που παραδοσιακά θεωρείται καλός μήνας για τα μαγαζιά, αφού όλοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν το δώρο των Χριστουγέννων, δεν ήταν για την εταιρεία ΚΕΜ και αυτό γιατί έγιναν ανεξέλεγκτες εκπτώσεις από τους καταστηματάρχες.

«Οι πρακτικές που αξιοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Σίγουρα τα δεκαήμερα προσφορών είναι εποικοδομητικά αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει και να βάζει τις δικές του εκπτώσεις, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο».

Διαβάστε επίσης: Η μόδα των ΒΑΝΚΙΕ επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα

Για το 2014, ο κ. Μιχαηλίδης προσδοκά σε αύξηση του τζίρου κατά 15% εφόσον διατηρηθεί το κλίμα πολιτικής σταθερότητας και η Ελλάδα επιστρέψει δυναμικά στις αγορές του εξωτερικού με χαμηλά επιτόκια δανεισμού. «Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι η μόνη που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλοι οι προηγούμενοι κοιτούσαν το φεγγάρι. Βέβαια η πολιτική που ακολουθείται έχει πανικοβάλει τον κόσμο σε οτιδήποτε έχει να κάνει με χρήματα και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συντάσσεται με όσους υποστηρίζουν ότι στην κρίση δημιουργούνται ευκαιρίες και γίνεται ένα ξεκαθάρισμα της αγοράς. « Η κρίση δημιουργεί εξυγίανση στην αγορά. Έχουν εξαλείψει τα φαινόμενα αγορών με επιταγές, ή δημιουργίας ανοιχτών λογαριασμών. Εγώ είμαι υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς. Ας δουλεύει ο καθένας όσο θέλει και ας ανοίγει το κατάστημά του όσες ώρες θέλει αρκεί αυτό να καταγράφεται στην είσοδο των καταστημάτων».

Παράλληλα χαρακτηρίζει ως αναποτελεσματικό το μέτρο του πόθεν έσχες και αντί αυτού προκρίνει το αμερικανικό μοντέλο που βασίζεται στην προσκόμιση πιστοποιητικών αγοράς.

Ερωτηθείς αναφορικά με τον ρόλο του παραεμπορίου και τις κινήσεις που γίνονται για την εξάλειψή του, υπογραμμίζει πως ο κύριος ανταγωνιστής του κλάδου, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται. «Υπάρχει αισθητή βελτίωση σ’ αυτό το θέμα. Στο παρελθόν υπήρχε μόνο αδιαφορία από την πλευρά της Πολιτείας».

Διαβάστε ακόμη: Μια πολυτέλεια χιλιετιών, ξανασυστήνεται με το ελληνικό κοινό