Η γενναιόδωρη δημιουργία της σχεδιάστριας Νατάσας Αθανασιάδου

Η γενναιόδωρη δημιουργία της σχεδιάστριας Νατάσας Αθανασιάδου

Οι τσάντες Generation Generous, από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη.

 

Να μετατρέψει τη δύναμη της κατανάλωσης σε γενναιοδωρία και κοινωνική συνεισφορά επιχειρεί η σχεδιάστρια Νατάσα Αθανασιάδου, μέσω του εγχειρήματος Generation Generous. Πρόκειται για τσάντες οι οποίες έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και των οποίων η αγορά συμβάλλει στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Για πολλά χρόνια σχεδίαζα και κατασκεύαζα αξεσουάρ και ταξίδευα πολύ συχνά στην Ασία. Η ιδέα μου ήρθε όταν σε ένα από τα ταξίδια μου στην Ινδία παρατήρησα πως υπήρχε κόσμος που κυκλοφορούσε με χαρτοσακούλες και αναρωτήθηκα γιατί να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της κατανάλωσης και να μετατρέψουμε την ενέργειά μας σε κάτι θετικό;» αναφέρει στο FortuneGreece.com. Οι εικόνες που συνάντησε ήταν έντονες και υπογράμμιζαν ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών και των χωρών του τρίτου κόσμου.

Η επιστροφή στο Λονδίνο, για την Ελληνικής καταγωγής Νατάσα Μαρί Αθανασιάδου,- που γεννήθηκε στη Βρετανία και δουλεύει μεταξύ Λονδίνου, Αθήνας και διαφόρων χωρών της Ασίας – και η αντιπαραβολή της ευημερίας με τη φτώχεια ήταν αρκετά για να κάνει το όραμά της πράξη.

Η Νατάσα αναφέρει πως το συγκεκριμένο project το δούλευε στο μυαλό της τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και πριν από μια εβδομάδα λάνσαρε στην αγορά τις τσάντες generation generous. Οι τσάντες βγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος και το κόστος, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αποστολής, ανέρχεται στα 120 ευρώ. Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν τις συλλεκτικές τσάντες, οι οποίες κατασκευάζονται από 25 πεταμένα πλαστικά μικρά μπουκάλια, μέσω του on-line store της generation generous, ενώ προσεχώς θα δούμε τα αξεσουάρ να φιγουράρουν στα ράφια καταστημάτων σε Λονδίνο και Ελλάδα.

«Σκοπός μου είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να δημιουργηθεί μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση και τη γενναιοδωρία». Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των τσαντών είναι περιορισμένος, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά καθοριζόμενος βεβαίως από την ανταπόκριση του κόσμου. Η τσάντα που έχει το σχήμα της χαρτοσακούλας, συμβολίζει για τη Νατάσα την ενσυνείδητη κατανάλωση.

Το σχέδιο είναι ένα, αλλά ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά χρώματα κλωστών- ως προς τη ραφή τους- τα οποία απευθύνονται σε διαφορετικά διεθνή κοινωφελή ιδρύματα. Κάθε ένα από αυτά τα χρώματα καλύπτει τις πέντε βασικές ανάγκες ενός συνανθρώπου μας στην Ουγκάντα, την Ινδία και την Καμπότζη, όπως είναι η στέγη, η τροφή, το πόσιμο νερό, η υγεία και η ενδυνάμωση.

Μην ξεχνάμε πως εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ακόμα και σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά τα οποία μέχρι πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης τα θεωρούσαμε και εμείς δεδομένα. Σε αυτό το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας που η μόνη λέξη που ακούμε διαρκώς είναι αλληλεγγύη, η μόδα επιτελεί έναν κοινωνικό ρόλο, λειτουργεί ως εργαλείο για την παροχής βοήθειας και αφήνει κατά μέρος το life style και τις φιοριτούρες.