Η Ινδία «καλοβλέπει» τα ελληνικά κοιτάσματα

Η Ινδία «καλοβλέπει» τα ελληνικά κοιτάσματα

Στην Αθήνα στελέχη του ινδικού πετρελαϊκού κολοσσού ΟNGC μετά από πρόσκληση του Invest in Greece. 

Συνάντηση με πολυμελή αντιπροσωπεία ανώτατων διοικητικών στελεχών του Ινδικού πετρελαϊκού κολοσσού Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC), είχε το απόγευμα στο υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, παρουσία του Πρεσβευτή της Ινδίας στην Ελλάδα, Tsewang Topden.

Οι εκπρόσωποι της ινδικής εταιρείας στην Αθήνα τα τελευταία 24ωρα ύστερα από πρόσκληση του Invest in Greece προκειμένου να συζητηθούν επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε δραστηριότητες στον ενεργειακό τομέα.

Η ONGC είναι η κρατική εταιρεία της Ινδίας για τους τομείς της εξόρυξης και εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και παράγει το 69% της χώρας σε αργό πετρέλαιο και το 62% σε φυσικό αέριο. Επίσης απασχολεί 32.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, βάσει κεφαλαιοποίησης, εταιρεία του Ινδικού χρηματιστηρίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής και της Ομάδας Υδρογονανθράκων του ΥΠΕΚΑ, ενώ η καθηγήτρια ΕΜΠ και πρόεδρος της ΕΔΕΥ Α.Ε, Σοφία Σταματάκη, παρουσίασε στην αντιπροσωπεία της ONGC την πορεία εξέλιξης της προσπάθειας αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, με ιδιαίτερη αναφορά στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Από το Invest In Greece συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος, Στέφανος Ησαΐας, καθώς και η Δ/ντρια της Μονάδας Προσέλκυσης Επενδύσεων, Αγγέλα Μιχαλοπούλου.

Διαβάστε ακόμη: Επενδυτικά σχέδια ύψους 8,5 δισ. στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ

Συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας για τους υδρογονάνθρακες «βλέπει» ο Μανιάτης
Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται για την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα. Ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια σημαντική περίοδο για τη χώρα μας ως προς την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων, που συνδέεται με ενδιαφέρουσες προοπτικές για την ενεργειακή ανάπτυξη στην περιοχή, καθώς η Ελλάδα γίνεται σημαντικός ενεργειακός παίκτης.

Η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχει εξελιχθεί σε σημαντική προτεραιότητα τόσο για την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και για την ΕΕ, στο πλαίσιο της φροντίδας για ενεργειακή προμήθεια και ασφάλεια.

Η διαφάνεια και η πολιτική συναίνεση βρίσκονται στο επίκεντρο την πολιτικής μας, όπως και η μέριμνά μας για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ευημερίας, που συμβαδίζει με την ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι επωφελής για όλους η προσέγγιση, ώστε να διερευνήσουμε μαζί ευκαιρίες για επενδύσεις και να ανοίξουμε το δρόμο για νέες δουλειές και δημιουργία πλούτου σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Ειλικρινά θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση θα διανοίξει μια συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία, τόσο για τις κυβερνήσεις, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα».

Διαβάστε επίσης: Ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών για την Ελλάδα