Τα εμπορικά ακίνητα απειλούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Οι ανησυχίες της ΕΚΤ

Τα εμπορικά ακίνητα απειλούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Οι ανησυχίες της ΕΚΤ
Photo: pixabay.com
Περίπου το 10% των συνολικών δανείων των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι εκτεθειμένα σε εμπορικά ακίνητα.

Προειδοποιητικό σήμα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάνοντας λόγο για επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας εάν προκύψει ένα σοκ στην οικονομία.

Όπως αναφέρεται σε απόσπασμα από την έκθεση της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, οι αγορές εμπορικών ακινήτων «έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν σημαντικά ένα δυσμενές σενάριο, αυξάνοντας την πιθανότητα να προκύψουν απώλειες συστημικής σημασίας στο τραπεζικό σύστημα».

Το Bloomberg σημειώνει πως τα εμπορικά ακίνητα είναι ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν πληγεί περισσότερο από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν επίσης χαμηλότερη ζήτηση για χώρους γραφείων στη μετά την πανδημία εποχή. Στον κλάδο παρατηρείται επίσης «ξηρασία» συμφωνιών εδώ και πάνω από ένα χρόνο, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι αξίες που καταγράφουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο των δανείων τους είναι ακριβείς.

Περίπου το 10% των συνολικών δανείων των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι εκτεθειμένα σε εμπορικά ακίνητα, ποσοστό πολύ μικρότερο από το σχεδόν 30% των οικιστικών ακινήτων, τα οποία έχουν αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

«Ένα σενάριο όπου οι εταιρείες ακινήτων θα υποστούν πολύ μεγάλες ζημίες θα συνέπιπτε πιθανότατα με άγχος σε άλλους τομείς», ανέφερε η ΕΚΤ.

«Επιπλέον, μια αρνητική έκβαση αυτού του τύπου θα οδηγούσε επίσης σε μεγάλες απώλειες και σε άλλα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος που είναι σημαντικά εκτεθειμένα σε εμπορικά ακίνητα, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια και οι ασφαλιστές» συμπληρώνει η ευρωτράπεζα.

Οι συναλλαγές εμπορικών ακινήτων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 47% το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αυτό καθιστά δύσκολο να πει κανείς πόσο έχουν πέσει οι τιμές, αλλά οι μεγαλύτεροι εισηγμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων του μπλοκ διαπραγματεύονται με έκπτωση άνω του 30% σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού τους, τη μεγαλύτερη τέτοια έκπτωση από το 2008, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Ακόμα, η τράπεζα προσθέτει πως ένα μέρος των τραπεζικών δανείων προς εταιρείες ακινήτων υποδηλώνει ότι η πρόσφατη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης μπορεί να προκαλέσει το διπλασιασμό του μεριδίου των δανείων που χορηγούνται σε ζημιογόνες εταιρείες και να φθάσει το 26%, ανέφερε το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: