Τα επαγγέλματα με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στην Ευρώπη: Tο 35% σε θέση διευθυντικού στελέχους

Τα επαγγέλματα με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στην Ευρώπη: Tο 35% σε θέση διευθυντικού στελέχους
PRODUCTION - 09 July 2021, Berlin: ILLUSTRATION - A woman stands at a whiteboard in a conference room and draws a curve diagram. Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Το ποσοστό εργαζομένων ηλικίας 15-64 «μοιράστηκε» σε 53,5% άνδρες έναντι 46,5% γυναίκες.

Στοιχεία για το ποσοστό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε τη Δευτέρα η Eurostat, ενόψει της Παγκόσμια Ημέρας Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, για το τρίτο τρίμηνο του 2023 η πλειονότητα των εργαζομένων ηλικίας 15-64 «μοιράστηκε» σε 53,5% άνδρες έναντι 46,5% γυναίκες.

Σε ορισμένες μεγάλες ομάδες επαγγελμάτων, όπως ταξινομούνται με βάση τη Διεθνή Τυποποιημένη Ταξινόμηση Επαγγελμάτων (ISCO), οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο ως εξής:

  • Το 65,8% των υπαλλήλων υποστήριξης γραφείου ήταν γυναίκες,
  • Το 63,5% των υπαλλήλων υπηρεσιών και πωλήσεων ήταν γυναίκες,
  • Το 54,3% των επαγγελματιών π.χ. επιστήμονες, εκπαιδευτικοί ήταν γυναίκες.

Οι γυναίκες εκπροσωπούνταν εξίσου με τους άνδρες μεταξύ των τεχνικών και των συνεργαζόμενων επαγγελματιών (50,0%).

Αντίθετα, οι γυναίκες σπανίως απασχολούνταν ως τεχνίτες και συναφείς επαγγελματίες (11,1%) και ως χειριστές και συναρμολογητές εγκαταστάσεων και μηχανών (17,9%).

Και μεταξύ των διευθυντικών στελεχών, μόνο το 34,7% ήταν γυναίκες.

Τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα ποσοστά

Οι γυναίκες στην ΕΕ αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που απασχολούνται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως οι εργαζόμενοι στην παιδική φροντίδα και οι βοηθοί εκπαιδευτικών (92,6% του συνόλου των απασχολούμενων σε αυτό το επάγγελμα το τρίτο τρίμηνο του 2023), οι γραμματείς (89,3%), οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής ηλικίας (88,2%), οι επαγγελματίες νοσηλευτές και μαίες (87,5%) και οι καθαριστές και βοηθοί οικιακών, ξενοδοχειακών και γραφείων (86,5%).

Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόνο μια μικρή μειοψηφία των εργαζομένων σε οικοδομικά πλαίσια και συναφή επαγγέλματα (1,4% του συνόλου των ατόμων που απασχολούνται σε αυτό το επάγγελμα το τρίτο τρίμηνο του 2023), των εργαζομένων που απασχολούνται σε μηχανικούς και επισκευαστές μηχανημάτων (2,9%), σε εγκαταστάτες και επισκευαστές ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (3,1%), σε εργάτες λαμαρίνας και δομικών μετάλλων, φορμαριστές και συγκολλητές και συναφείς εργάτες (3,7%) και σε οδηγούς βαρέων φορτηγών και λεωφορείων (3,8%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: