Τα έξι δισ. άγγιξαν οι οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες τον Οκτώβριο

Τα έξι δισ. άγγιξαν οι οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες τον Οκτώβριο

Μείωση του ποσού αυτού στους επόμενους μήνες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Τη χρηματοδότηση αιτημάτων για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες, ύψους 6,4 δισ. ευρώ, έχει ολοκληρώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έως το τέλος Νοεμβρίου. Δηλαδή, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 80% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το συνολικό ποσό των τελικών πληρωμών προς τους ιδιώτες ανέρχεται, περίπου, στα 5,5 δισ. ευρώ (86,5% της ληφθείσας χρηματοδότησης), δηλαδή στις 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών με το ποσό αυτό έχουν εξοφληθεί οι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σχεδόν στο σύνολό τους.

Διαβάστε ακόμη: Πλειστηριασμοί: Ρύθμιση με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας

Ενδεικτικά, μέχρι τέλος Νοεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 29.677 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου 64% των συνολικών οφειλών τους και ο ΕΟΠΥΥ (συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων) έχει ήδη αποπληρώσει το 50% των συνολικών οφειλών του.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι με βάση την εξέλιξη της διαδικασίας αποπληρωμής ως τέλος του έτους θα έχει επιτευχθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2014 ότι θα εγκριθεί η χρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ύψους 6,6 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πάντως ότι παρά την ικανοποιητική εξέλιξη της διαδικασίας, προέκυψαν προβλήματα που επιβράδυναν τον ρυθμό εξόφλησης, ενώ ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ειδικότερα, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης το Οκτώβριο περιορίστηκε στα 5,998 δισ. ευρώ έναντι 6,123 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο και 8,247 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012. Τον Οκτώβριο επίσης οι επιστροφές φόρων προς ιδιώτες που εκκρεμούσαν ανέρχονταν σε 572,1 εκατ. ευρώ έναντι 643,2 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο και 723,6 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.