Τα… φαρμακεία προτίμησαν στην Black Friday οι Έλληνες – Αύξηση τζίρου 210%

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο άκουσμα της Black Friday οι περισσότεροι καταναλωτές παγκοσμίως «τρέχουν» σε καταστήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικών συσκευών ή και ρούχων. Στη λίστα των Ελλήνων καταναλωτών, όμως, και μάλιστα αρκετά ψηλά, βρίσκεται μια άλλη κατηγορία καταστημάτων: τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του eRetail Audit, o συνολικός τζίρος των ηλεκτρονικών φαρμακείων την Black Friday αυξήθηκε κατά 210% συγκριτικά με τις τέσσερις προηγούμενες Παρασκευές του Νοεμβρίου (ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2018 ήταν 153%) με 180 από συνολικά 287 ηλεκτρονικά φαρμακεία, να πραγματοποιούν προωθητικές ενέργειες.

Τα στοιχεία της πλατφόρμας eRetail Audit της Convert Group – που μετράει σε πραγματικό χρόνο τα μερίδια αγοράς του συγκεκριμένου κλάδου – δείχνουν πως οι προσφορές των ηλεκτρονικών φαρμακείων ήταν ιδιαίτερα ελκυστικές για ακόμη μια χρονιά, αγγίζοντας υψηλά ποσοστά έκπτωσης σε καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής και άλλα παραφάρμακα.

Τα προϊόντα που «ξεπούλησαν»

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες Παρασκευές του Νοεμβρίου η κατηγορία που ξεχώρισε στην προτίμηση των καταναλωτών ήταν τα προϊόντα make up (+600%), ενώ πολύ μεγάλη ανάπτυξη πωλήσεων παρατηρήθηκε και στα προϊόντα φροντίδας ματιών (+407%), στα προϊόντα καθαρισμού προσώπου (+373%), στα προϊόντα αντιγήρανσης (+362%) και στις ενυδατικές κρέμες (+352%).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μέσο καλάθι στις online παραγγελίες ήταν αυξημένο κατά 8,5% σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες του έτους και διαμορφώθηκε στα 44,20 ευρώ με το ΦΠΑ.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν τον θετικό «αντίκτυπο» της Black Friday στην Ελληνική αγορά και ιδιαίτερα στον κλάδο των ηλεκτρονικών φαρμακείων, ο οποίος καθίσταται ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Μέσα σε λίγα χρόνια η «Μαύρη Παρασκευή» κατάφερε να εδραιωθεί στην ελληνική αγορά και να εξελιχθεί την σημαντικότερη καταναλωτική ημέρα του χρόνου ακόμα και για κλάδους που δεν φανταζόταν κανείς ότι θα «αγγίξει» τόσο αυτή η καταναλωτική «γιορτή».