Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για το νόμπελ Ειρήνης

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για το νόμπελ Ειρήνης

Ανάμεσα στα φαβορί για το Νόμπελ είναι ο ο Πάπας Φραγκίσκος, η Μαλάλα Γιουσαφζάϊ και ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ποιος είναι το φαβορί για να πάρει το φετινό Νόμπελ Ειρήνης; Οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από κάθε φορά καθώς έφτασαν τους 278 εκ των οποίων οι 231 είναι πρόσωπα και οι 47 οργανώσεις και οργανισμοί.

Ανάμεσα στα φαβορί για το Νόμπελ είναι ο ο Πάπας Φραγκίσκος, η Μαλάλα Γιουσαφζάϊ και ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

Η ανακοίνωση θα γίνει στο Οσλο το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου. Την απόφαση έχει λάβει πενταμελής Επιτροπή διορισμένη από την νορβηγική βουλή, η οποία αποτελείται από τρεις πολιτικούς, έναν νομικό και έναν επίσκοπο.

Τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν στον Πάππα Φραγκίσκο το απόλυτο προβάδισμα με απόδοση 3,25 (9 προς 4).

Ισχυρό αουτσάιντερ -όπως και πέρυσι άλλωστε- θεωρείται η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, η μαθήτρια που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, αφού σώθηκε από την δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν.

Αμφιλεγόμενη θα είναι τυχόν βράβευση του Εντουαρντ Σνόουντεν, του Αμερικανού πρώην πράκτορα, ο οποίος προκάλεσε σάλο διεθνώς όταν αποκάλυψε το εύρος των μυστικών παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Ενα Νόμπελ Ειρήνης στον Σνόουντεν, που ζει με πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, θα προκαλούσε οπωσδήποτε την οργή των ΗΠΑ, όπου θεωρείται προδότης

Τέλος, μεταξύ των υποψηφιοτήτων για το 2014 ξεχωρίσουν αυτή του Μάρτιν Λι, ιδρυτή του Δημοκρατικού Κόμματος που πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας στο Χονγκ Κόνγκ, του ανθρωπιστή Κογκολέζου γιατρού Ντένις Μουκουένγκε, ο οποίος έχει ιδρύσει και διοικεί κλινική όπου νοσηλεύονται χιλιάδες θύματα μαζικών βιασμών, τους οποίους διαπράττουν ένοπλες ομάδες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta για τα ανεξάρτητα ρεπορτάζ της και οι Ιάπωνες ακτιβιστές για την ειρήνη, οι οποίοι μάχονται για την διατήρηση του άρθρου 9 στο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο απαγορεύει την συμμετοχή της Ιαπωνίας σε πόλεμο.