Τα φιλόδοξα σχέδια της Cosco για το Λιμάνι του Πειραιά

Τα φιλόδοξα σχέδια της Cosco για το Λιμάνι του Πειραιά
Τι ανέφερε ο CEO του ΟΛΠ Captain Fu στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Σύσκεψη με θέμα το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Στρατής, ο γ.γ. Λιμένων-Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστος Λαμπρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Captain Fu Chengqiu, κι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Άγγελος Καρακώστας.

Κατά τη συνάντηση αναλύθηκε το περιεχόμενο του master plan κι έγινε συζήτηση για επιμέρους σημεία του προτεινόμενου σχεδίου, ενώ αποφασίστηκε να δρομολογηθεί η έγκρισή του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Captain Fu, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ανέφερε ότι η COSCO έχει πολύ φιλόδοξα σχέδια για τον ΟΛΠ και το Master Plan των 612 εκατ. ευρώ αποτελεί μόνο ένα μέρος αυτών.

«Οι επενδύσεις επιβάλλεται να γίνουν γρήγορα προκειμένου του λιμάνι να διατηρήσει το την ανταγωνιστικότητά του, καθώς όσο εμείς καθυστερούμε, επενδύουν οι ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις όχι μόνο προβλέπεται να αυξήσουν την κερδοφορία του OΛΠ, αλλά και να ενισχύσουν σημαντικά τη συνολική οικονομία. Οι υποδομές αυτές μάλιστα θα περάσουν στο Ελληνικό Δημόσιο μετά τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης» ανέφερε.

Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 42,3 εκατ. ευρώ έναντι 21,2 εκατ. της χρήσης 2017 παρουσιάζοντας αύξηση 100%.

Τα πιο σημαντικά οικονομικά μεγέθη του 2018 συνοψίζονται ως έξης:

– Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 132,9 εκατ. ευρώ έναντι 111,5 εκατ. της χρήσης 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 19,2 %.

– Τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 42,3 εκατ. ευρώ έναντι 21,2 εκατ. της χρήσης 2017 παρουσιάζοντας αύξηση 100%.

– Το καθαρό αποτέλεσμα εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 147% σε 27,9 εκατ. ευρώ έναντι 11,3 εκατ. της χρήσης 2017.

– Ο ΟΛΠ θα καταβάλλει 4,8 εκατ.ευρώ ως αντάλλαγμα παραχώρησης στο Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση 2018 έναντι 4,1 εκατ. το 2017.

– Τα διαθέσιμα ανήλθαν σε 80,9 εκατ. ευρώ έναντι 61,9 εκατ. ευρώ το 2017.

– Το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,424 ευρώ από 0,1712 το 2017 (αύξηση 148%).

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. Captain Fu Chengqiu: «Το 2018 ήταν η πιο επιτυχής χρονιά από άποψη κερδοφορίας. Η επιτυχημένη οικονομική διαχείριση δημιουργεί και πρόσθετα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο λόγω του αυξημένου ανταλλάγματος παραχώρησης, μερισμάτων, ασφαλιστικών εισφορών κλπ. Οι πρόσθετες επενδύσεις που προτείνουμε στο Master Plan θα τονώσουν ακόμη περισσότερο την απασχόληση και την τοπική και εθνική οικονομία».