Τα ΗΑΕ θέλουν να αποκτήσουν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο

Τα ΗΑΕ θέλουν να αποκτήσουν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο
Photo: AFP
Ελπίζεται ότι το αεροδρόμιο θα μπορεί να εξυπηρετεί 160 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, καθώς και 12 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σκοπεύουν να αποκτήσουν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο – αν και οι επιβατικές πτήσεις μπορεί να αργήσουν πολύ.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Al Maktoum (γνωστό και ως Dubai World Central) άρχισε να υποδέχεται επιβατικές πτήσεις για πρώτη φορά το 2013.

Το αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται 20 μίλια νοτιοδυτικά του Ντουμπάι, είχε φιλόδοξα σχέδια να γίνει το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Σύμφωνα με το CNN Travel, το  Maktoum σχεδιάζει να γίνει ένας φουτουριστικός «μεγα-κόμβος» που είχε ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ταξίδευαν οι επιβάτες των αεροπλάνων.

Ένα τεράστιο τρισδιάστατο μοντέλο με έξι διαδρόμους και τρεις τερματικούς σταθμούς παρουσιάστηκε πρόσφατα στην αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι.

Ο επικεφαλής των αεροδρομίων του Ντουμπάι, Πολ Γκρίφιθς, εξήγησε στο CNN ότι η επέκταση και οι επενδύσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι είχαν προτεραιότητα έναντι του νέου μεγαλοαεροδρομίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτό θα συνεχιστεί έως ότου απορροφηθεί όλη η δυνατή χωρητικότητα. Αυτή η επέκταση όχι μόνο θα εξυπηρετήσει την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά θα μας δώσει και επιπλέον χρόνο για να χαράξουμε στρατηγική για τη σταδιακή επέκταση του Dubai World Central».

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σταθερή ημερομηνία ολοκλήρωσης, πιστεύεται ότι το Ντουμπάι θα μπορούσε να χρειαστεί ένα νέο αεροδρόμιο στη δεκαετία του 2030 – αν και τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Όταν ολοκληρωθεί η επέκταση του Al Maktoum, ελπίζεται ότι το αεροδρόμιο θα μπορεί να εξυπηρετεί 160 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, καθώς και 12 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων.

Σημειώνεται πως το αεροδρόμιο εξυπηρετείται σήμερα από μια χούφτα αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που εκτελούν κυρίως δρομολόγια προς την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: