Τα iPad κινδυνεύουν να γίνουν σύντομα ένα ξεπερασμένο προϊόν

Τα iPad κινδυνεύουν να γίνουν σύντομα ένα ξεπερασμένο προϊόν

Οι πτώση των πωλήσεων αποκαλύπτει πως το μέλλον των tablets είναι αμφίβολο.

Μπορεί το iPad να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά των tablets, αλλά σύντομα θα αποτελεί, πιθανότατα, ένα ξεπερασμένο προϊόν. Πρόκειται για ένα συμπέρασμα που φτάνει στα χείλη όλο και περισσότερων αναλυτών καθώς πτώση στην αγορά των tablets συνεχίζεται.

Το tablet της Apple κατέχει ένα μερίδιο 24,5% στην παγκόσμια αγορά το 2015 και αποτελεί τον τρίτο άξονα των πωλήσεων της εταιρείας. Ωστόσο η πτώση των πωλήσεών του τα τελευταία χρόνια έφτασε το 18%, την ώρα που η ίδια η παγκόσμια αγορά των tablets συρρικνώθηκε το 2015 κατά 7%.

Σήμερα κυκλοφορούν 3 εκατομμύρια iPad από το πρωτότυπο προϊόν, το οποίο παρουσιάστηκε το 2010. Συσκευές αργές, βαριές και με οθόνες που δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές των iPhones ή των Macs. Η ανάπτυξη των τεχνολογικών δυνατοτήτων των δύο τελευταίων προϊόντων συνεχίζει να πιέζει τις πωλήσεις της κατηγορία των iPad.

Ακόμα και όταν το iPad Mini παρουσιάστηκε το 2012, προσφέροντας το κορυφαίο προϊόν στην κατηγορία των tablet, οι καταναλωτές των tablets φαίνεται πως προτίμησαν να επιλέξουν με βάση την τιμή παρά με βάση τις δυνατότητες.  Άλλωστε οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα tablets για δευτερεύουσες διαδικασίες, όπως η παρακολούθηση βίντεο και η περιήγηση στο διαδίκτυο, και όχι για ως ένα «παραγωγικό και δημιουργικό εργαλείο», όπως παρουσίαζε η Apple το νέο της προϊόν. Και αυτή η παρατήρηση οδηγεί τους αναλυτές να είναι σκεπτικοί για το πόσο οι χρήστες ενός tablet θα αποφασίσουν να επιλέξουν να αποκτήσουν ένα νεώτερο μοντέλο.

Οι προειδοποιήσεις τους πάντως δεν δείχνουν ικανές να αποθαρρύνουν την Apple. Η τελευταία προχωρά αποφασισμένη στο αρχικό της όραμα και έτσι εργάζεται πάνω στους τρόπους που θα μετατρέψουν τo iPad σε ένα πιο φιλικό για τις δουλειές και τους επαγγελματίες  προϊόν.