Τα υπέρ και τα κατά του να είστε ο «κόπανος» του γραφείου

Τα υπέρ και τα κατά του να είστε ο «κόπανος» του γραφείου
18 Sep 2014 --- Mixed race businesswoman frustrated at computer at desk in office --- Image by © JGI/Tom Grill/Blend Images/Corbis Photo:

Μήπως είναι οι σκληρές προσωπικότητες μια συνταγή επιτυχίας;

της Χίλαρι Μπρουκ

Μπορεί ένας τύπος που φέρνει στον Στιβ Τζομπς ή στον Ντόναλντ Τραμπ να μην κάνει πολλούς φίλους. Όμως, μια προσωπικότητα που είναι άμεση και επιβάλλεται υποτίθεται ότι αποτελεί μυστικό δημιουργικότητας και καινοτομίας. Κατά πόσο αποτελεί συνταγή επιτυχίας το να είστε ο «κακός» του γραφείου;

Πολλοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Όμως, οι παρατηρήσεις του ψυχολόγου Σαμ Χάντερ δεν συνάδουν με αυτό το συμπέρασμα. Σε δημιουργικούς χώρους όπως η Google και η Pixar, «οι άνθρωποι είναι πολύ περίεργοι και ταυτόχρονα πολύ καλοί» λέει ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Penn State.

Ο Χάντερ και η συνάδελφός του, Λίλι Κάσενμπερι, έκαναν ένα πείραμα. Έβαλαν μαζί 492 άτομα με μια ευρεία γκάμα προσωπικοτήτων – συμπεριλαμβανομένων και «κακών» – και τους παρατήρησαν να εργάζονται μαζί για την ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών, όπως π.χ. στρατηγικών και εκστρατειών μάρκετινγκ. Οι ερευνητές τοποθέτησαν και τους δικούς τους «μυστικούς πράκτορες» στο πείραμα – κάποιοι συμπεριφέρονταν επιθετικά, κάποιοι υποστηρικτικά.

Η μελέτη βρήκε ότι οι «σκληροί» δεν ήταν κατ’ ανάγκη και πιο δημιουργικοί. Απλώς, ήταν πιο άνετοι, πιο ανεξάρτητοι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση – ικανοί να επιμείνουν σε μια ιδέα παρά την όποια αμφισβήτηση και κριτική.

«Οι άνθρωποι είναι αρνητικά προκατειλημμένοι προς την πρωτότυπη σκέψη» λέει ο Χάντερ. «Κάποιες φορές πρέπει να είσαι ‘κακός’, γιατί θα συναντήσεις αντίσταση».

Όμως, σε ομάδες όπου υπήρχε υποστηρικτικό πνεύμα και κλίμα ενθάρρυνσης νέων ιδεών, οι σκληρές προσωπικότητες δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από τους συναδέλφους τους.

Η μελέτη των δύο επιστημόνων δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στην επιθεώρηση Journal of Business and Psychology.

«Οι ηγέτες μπορούν να έχουν και μια έμμεση επιρροή, δημιουργώντας ένα συγκεκριμένο κλίμα στον χώρο εργασίας» καταλήγει η Κάσενμπερι.

Από τότε που τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο διαδίκτυο, ο Χάντερ συνομιλεί συνεχώς με εταιρικούς ηγέτες ως προς το πώς μπορούν αυτοί να ενθαρρύνουν πιο δημιουργικά περιβάλλοντα που θα καλωσορίζουν τις νέες ιδέες.

Πηγή: fortune.com