Τα κέρδη της Shell έπεσαν 29% για το 2023, αλλά παρέμειναν κοντά στα 30 δισ. δολάρια

Τα κέρδη της Shell έπεσαν 29% για το 2023, αλλά παρέμειναν κοντά στα 30 δισ. δολάρια
18 July 2023, North Rhine-Westphalia, Weilerswist: Logo, lettering of the mineral oil and natural gas company SHELL at a gas station Photo: Horst Galuschka/dpa (Photo by Horst Galuschka / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή κατά 4% για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Κέρδη καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών εμφάνισε η Shell για το σύνολο του 2023, παρά την υποχώρηση από το ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας που κατέγραψε ο ενεργειακός κολοσσός το 2022 όταν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου είχαν εκτοξευτεί λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Shell την Πέμπτη, τα προσαρμοσμένα κέρδη για το 2023 έφτασαν τα 28,25 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 29% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 39,9 δισ. δολαρίων στο σύνολο του 2022.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του LSEG ανέμεναν κέρδη 27,5 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία κατέγραψε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 7,31 δισ. δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ταα αποτελέσματα αντανακλούν τα ισχυρά περιθώρια εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και βελτιστοποίησης, αντισταθμίζοντας την ασθενέστερη εμπορία προϊόντων πετρελαίου.

Η Shell ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή κατά 4% για το τέταρτο τρίμηνο και δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο όμιλος πρόσθεσε ότι έχει πλέον ολοκληρώσει άλλα 3,5 δισ. δολάρια από τις επαναγορές μετοχών που ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com