Τα μεγαλύτερα hedge funds ετοιμάζονται για ένα επίπονο 2023

Τα μεγαλύτερα hedge funds ετοιμάζονται για ένα επίπονο 2023
epa08111653 A Thai investor reacts as he monitors an indicator board showing mainly red signs of falling shares prices data at a stock brokerage in Bangkok, Thailand, 08 January 2020. The Stock Exchange of Thailand (SET) main index fell 26.16 points or 1.65 percent at the midday trading session. The Thai stocks index plunged as investors took fright on an escalating tensions over armed conflict between the USA and Iran after Iranian forces launched missiles to attack two bases housing the US forces in Iraq. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει παγκοσμίως σε υψηλά επίπεδα

Για ένα επίπονο 2023, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, προετοιμάζονται τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο, αναζητώντας έκθεση σε εμπορεύματα και ομόλογα, που μπορεί να έχουν καλή απόδοση σε ένα «εχθρικό» για τις επενδύσεις περιβάλλον, δεδομένου ότι το 2022 αντιμετώπισαν ασφυκτικές πιέσεις.

Η πλειονότητα των 10 μεγαλύτερων διαχειριστών κεφαλαίων και hedge funds, που συμμετείχαν σε έρευνα από το Reuters, ανέφεραν ότι τα εμπορεύματα είναι υποτιμημένα και θα ευδοκιμήσουν, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει παγκοσμίως σε υψηλά επίπεδα το 2023.

Οι άλλες κορυφαίες επιλογές τους περιελάμβαναν ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό για να προστατεύσουν από τις αυξήσεις των τιμών και επιλεκτική έκθεση σε εταιρική πίστη, αφου τα υψηλότερα επιτόκια εξασφαλίζουν διαφοροποίηση.

«Οι αγορές μετοχών φαίνεται να προεξοφλούν αυτό που θα αποκαλούσα αδύναμη τριάδα… ήτοι χαμηλότερα επιτόκια,  αποπληθωρισμό και ισχνά κέρδη» δήλωσε ο Jordan Brooks, συνεπικεφαλής. μακρο-στρατηγικής στην AQR Capital.  

Ο Brooks συνέστησε μια επενδυτική προσέγγιση που σταθμίζει την επικινδυνότητα περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μετοχές, τα ομόλογα και τα εμπορεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη, η εταιρεία επενδυτικών δεδομένων Preqin εκτιμά ότι οι αποδόσεις των hedge funds ήταν αρνητικές (-6,5%) το 2022, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το το 2008, δηλαδή κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο διαχειριστής hedge fund με έδρα το Λονδίνο, Crispin Odey, ο οποίος κατέγραψε υψηλά κέρδη πέρυσι από θέσεις short σε βρετανικά κρατικά ομόλογα, στοιχηματίζει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός. Το fund OEI MAC του Odey έκλεισε το 2022 με άνοδο περίπου 145% και, παρόλο που μείωσε τη short θέση του στα gilts (βρετανικά ομόλογα), παρέμεινε long σε αυτά τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

«Οι τιμές στα εμπορεύματα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά. Έχουν σημειώσει sell off και σε πολλές περιπτώσεις είναι κάτω από το λειτουργικό κόστος», δήλωσε ο Odey.

Τα περισσότερα από τα hedge funds εκτιμούν ότι οι μετοχές θα παραμείνουν σε αδυναμία μετά την υποαπόδοση του περασμένου έτους, ενώ οι μακροοικονομικές στρατηγικές που στοχεύουν την αστάθεια θα ενισχύσουν την προοπτική για μια ισχυρή πορεία.

«Είμαστε bullish σε στρατηγικές που εκμεταλλεύονται την αστάθεια» δήλωσε ο Joe Dowling, παγκόσμιος επικεφαλής της Blackstone Alternative Asset Management, προσθέτοντας:

«Περί τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε hedge funds. Είναι το τέλειο περιβάλλον για μακροοικονομικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου: αποκλίσεις στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, διαφορές επιτοκίων, γεωπολιτική ένταση, σημεία συμφόρησης και κάθε χώρα από μόνη της παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Kevin Lyons, ανώτερος επενδυτικός διευθυντής στο hedge fund Solutions της Abrdn’s, το οποίο διαθέτει 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικά hedge funds, αναμένει μια ήπια ύφεση το επόμενο έτος. O Lyons επιθυμεί να διαθέσει περισσότερα σε μακροοικονομικά hedge funds και πιστεύει επίσης ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην εταιρική πίστωση.

Η Danielle Pizzo, επικεφαλής στρατηγικής της Schonfeld Strategic Advisors στοχεύει να επικεντρωθεί περισσότερο σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας αλλά και σε τίτλους χρέους υψηλής απόδοσης, καθώς και στα εμπορεύματα. 

Ο Boaz Weinstein της Saba Capital Management υποστηρίζει: «Υπάρχει υψηλός κίνδυνος κάτι στην αγορά να σπάσει… είτε λόγω πληθωρισμού είτε επειδή κάποιος τομέας θα προκαλέσει διασπορά χρεοκοπιών».

Ο Andrew Swan, επικεφαλής μετοχών της Ασίας στη Man GLG, μέλος του βρετανικού διαχειριστή εναλλακτικών επενδύσεων Man Group, ανησυχεί για εταιρείες που εκτίθενται σε ανεπτυγμένες αγορές, όπου αναμένει προβλήματα πληθωρισμού και βραδύτερη ανάπτυξη.

«Είμαστε αρνητικοί για την Ταϊβάν γενικά, η οποία είναι πιο εκτεθειμένη στην παγκόσμια ανάπτυξη», είπε ο Swan.

Μείνετε εκτός μετοχών

Τα περισσότερα hedge funds είναι bearish για τις μετοχές, ιδιαίτερα εάν η Federal Reserve συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο Kenneth Tropin, ιδρυτής και πρόεδρος της Graham Capital Management με έδρα τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των κεφαλαίων της Fed προεξοφλούν ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα κορυφωθούν στο 5% το 2023 και θα πέσουν στο 3,5% μέχρι τα μέσα του 2024, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά αναμένει ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Tropin πιστεύει ότι αυτό είναι πολύ αισιόδοξο σενάριο: ενώ χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ηρεμήσει ο πληθωρισμός, η οικονομία θα επιβραδυνθεί. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι οι τιμές των μετοχών αντικατοπτρίζουν πραγματικά αυτή τη διάβρωση στα κέρδη. Νομίζω ότι οι μετοχές είναι ακριβές» είπε.

Όπως συνέβη το 2022, η συσχέτιση μεμονωμένων μετοχών είναι πιθανό να είναι υψηλή φέτος, καθιστώντας δύσκολη την εφαρμογή στρατηγικών μακράς διάρκειας, είπαν ορισμένοι από τους διαχειριστές κεφαλαίων.