Τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου «ψάχνονται» για άδειους γραφειακούς χώρους – Οι δυσκολίες

Τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου «ψάχνονται» για άδειους γραφειακούς χώρους – Οι δυσκολίες
Photo: pixabay.com
Οι μετατροπές γραφείων σε ξενοδοχεία δεν είναι εύκολες και μπορεί να είναι ακριβές, αλλά με την ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση τα οικονομικά έχουν νόημα.

Οι ηγεσίες των κορυφαίων ξενοδοχειακών ομίλων του κόσμου βολιδοσκοπούν κενά κτίρια γραφείων και κατοικιών σε προνομιακές τοποθεσίες από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, καθώς οι προκλήσεις χρηματοδότησης για νέες κατασκευές εμποδίζουν τις προσπάθειες μεγιστοποίησης της ζωηρής ζήτησης.

Η αύξηση της προσφοράς ξενοδοχείων το 2024 κυμαίνεται κάτω από το 1% σε σύγκριση με τους μέσους όρους των 30 ετών του 2,5%, αλλά με τα εμπορικά περιουσιακά στοιχεία να παραμένουν κενά σε όλο τον κόσμο, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αναζητούν μοναδικές ευκαιρίες μετατροπής.

«Η στενότητα στις αγορές χρέους για νέες κατασκευές, που μας κάνει όλους να παλεύουμε για κάθε μετατροπή που παρουσιάζεται» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Marriott, Άντονι Καπουάνο, στο Διεθνές Συνέδριο Επενδύσεων της Βιομηχανίας Φιλοξενίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Marriott, γνωστή για τις αλυσίδες Ritz-Carlton και Sheraton, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το Project Mid-T στη Βόρεια Αμερική, την τελευταία της προσπάθεια να μετατρέψει υπάρχοντα ξενοδοχεία ή εμπορικά περιουσιακά στοιχεία, όπως γραφεία, σε ξενοδοχεία μεσαίας κλίμακας με χαμηλότερο κόστος.

Ο κλάδος έχει σταθερή αύξηση της ζήτησης σε σύγκριση με την ιστορικά χαμηλή προσφορά ξενοδοχείων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hilton Worldwide, Κρίστοφερ Νασέτα.

«Πρέπει να εξετάσουμε διαφορετικούς τρόπους επαναχρησιμοποίησης των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της IHG Hotels & Resorts με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, Ελί Μααλούφ.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι μετατροπές γραφείων σε ξενοδοχεία δεν είναι εύκολες και μπορεί να είναι ακριβές, αλλά με την ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση τα οικονομικά έχουν νόημα.

«Νομίζω ότι πολλά κτίρια γραφείων δεν έχουν μέλλον σε ξενοδοχεία λόγω των επιφανειών και των υποδομών, αλλά κάποια θα έχουν» υποστήριξε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hyatt Hotels, Μαρκ Χοπλαμάζιαν, είπε ότι ορισμένα κτίρια γραφείων στην Ευρώπη μετατρέπονται σε κτίρια γραφείων κατηγορίας Β, Γ ή Δ, αλλά βρίσκονται σε προνομιακές τοποθεσίες.

Μια παρόμοια τάση διαδραματίζεται στην Κίνα, αλλά με κτίρια κατοικιών, καθώς η χώρα παλεύει με μια κρίση ακινήτων.

«Η Κίνα έχει ένα πρόβλημα υπερδόμησης, όχι πραγματικά στον ξενοδοχειακό χώρο, αλλά στους οικιστικούς και άλλους εμπορικούς χώρους.Τα επαναχρησιμοποιούν» σημείωσε ο Νασέτα.

Σχεδόν το 50% της επέκτασης των ξενοδοχείων Hampton της Hilton στην Κίνα είναι μετατροπές από προϋπάρχοντα ακίνητα, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com