Τα μέτρα της κυβέρνησης για όσους έπληξε η κατάρρευση της Thomas Cook

Τα μέτρα της κυβέρνησης για όσους έπληξε η κατάρρευση της Thomas Cook
epa06147120 (FILE) - A file photo dated 13 August 2009 showing a Thomas Cook travel branch in Brighton, Britain. Travel company Thomas Cook is to release their 2016 full year results on 23 November 2016. Reports on 16 August 2017 state the spokesman of international tourism company Thomas Cook releasing a statement saying Thomas Cook together with its German airline Condor 'are standing ready to play an active role in the future of Air Berlin'. Air Berlin, Germany's second largest airline, filed for insolvency proceedings on 15 August 2017. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι θα γίνει με εργαζόμενους, ξενοδόχους και άλλες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τον ταξιδιωτικό κολοσσό.

Aνακοινώθηκαν τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πτώχευση του ομίλου Thomas Cook, μετά από την πρόσφατη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα για τους εργαζομένους, ανακοινώθηκε η μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για καταβολή επιδόματος ανεργίας από 100 σε 80. Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως σημειώνει το υπουργείο Τουρισμού, θα ισχύσουν για εργαζόμενους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook.

Την ίδια στιγμή ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει και θα ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας ώστε οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην απολύσουν εργαζομένους.

Στο σκέλος της ενίσχυσης της ρευστότητας, ανακοινώνεται η αναστολή για 6 μήνες της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook.

Η διαδικασία τεκμηρίωσης του δικαιώματος αναστολής θα διεκπεραιωθεί στη ΔΟΥ της έδρας των πληγεισών επιχειρήσεων.

Επίσης, η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook.

Παραμένοντας στο μέτωπο των επιχειρήσεων, σημειώνεται ότι για επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ, αναζητούνται ήδη και με τις συνεργαζόμενες τράπεζες τρόποι αναθεώρησης των όρων των χορηγήσεων. Παράλληλα μελετάται η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.

Για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, αποφασίστηκε η προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλλει αυτές οι επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις.

Τέλος, για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση εξετάζει την απλοποίηση της διαδικασίας έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από την ThomasCook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Fosun: Μικρό το άνοιγμά μας στην Thomas Cook

Με ανακοίνωσή της η Fosun κάνει λόγο για μικρό αντίκτυπο στον όμιλο από την πτώχευση της Thomas Cook. Όπως αναφέρεται, στις 30 Ιουνίου η Fosun κατείχε το 18,6% του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού, με τη λογιστική αξία του ποσοστού να ισούται με περίπου 42,2 εκατ. ευρώ. Επομένως, συνεχίζει η ανακοίνωση, η πτώχευση της Thomas Cook έχει περιορισμένη οικονομική επίπτωση στον όμιλο.

Όπως αποσαφηνίζει η Fosun, πέραν αυτής της ημερομηνίας δεν απέκτησε άλλα μερίδια στην Thomas Cook και δεν προέβη σε κάποια επενδυτική κίνηση σε σχέση με πιθανή ανακεφαλαιοποίηση της Thomas Cook.