Τα μηνύματα των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση και η νέα σύγκρουση ΕΕ-ΔΝΤ

Τα μηνύματα των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση και η νέα σύγκρουση ΕΕ-ΔΝΤ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (Α), ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο (2-Α), ο εκπρόσωπος του ESM στους θεσμούς Νικόλα Τζιαμαρόλι (2-Δ) και η εκπρόσωπος στους θεσμούς του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου (Κ) μιλάνε στο συνέδριο του περιοδικού Economist με θέμα : EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? - GREECE: ASKILLFULL ACROBAT?, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Παραμένει το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ζήτημα του χρέους.

Στο ταξίδι-αστραπή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα μπήκε η ατζέντα της επόμενης αξιολόγησης.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ φρόντισε να ξεκαθαρίσει για άλλη μια φορά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για τη στάση που θα τηρήσει το Ταμείο από το φθινόπωρο, όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα επόμενα προαπαιτούμενα και στη συνέχεια για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο τόνισε ότι ακόμη και εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως όλα τα μέτρα, το πρόγραμμα “δεν βγαίνει” και ζήτησε η ελάφρυνση χρέους να γίνει τώρα, πριν τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Το Ταμείο εμφανίζεται απρόθυμο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εάν δεν πειστεί ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τα μέτρα, αλλά και εάν δεν έχει πλήρη εικόνα για τα μέτρα που είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος. Σε διαφορετική περίπτωση, η ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου δεν θα ετοιμάσει θετική εισήγηση προς το ΔΣ του Ταμείου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ με νέο δάνειο.

Ωστόσο, η απάντηση από τους Ευρωπαίους ήρθε δια στόματος του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος διεμήνυσε ότι η ελάφρυνση θα δίνεται βήμα-βήμα προκειμένου οι Ευρωπαίοι να είναι σίγουροι ότι η Αθήνα τηρεί το πρόγραμμα, αλλά και επειδή -κατά πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους- θα πρέπει πρώτα να διαπιστώνεται ποιες είναι οι ανάγκες για το χρέος και στη συνέχεια να αποφασίζονται οι κατάλληλες πολιτικές.

“Φρένο” βάζουν οι Ευρωπαίοι και στο αίτημα της Ελλάδας για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, τα οποία ο Γιώργος Χουλιαράκης προσδιόρισε στο 1,5%-2% του ΑΕΠ. Ο εκπρόσωπος του ESM στο κουαρτέτο του υπενθύμισε πως η Αθήνα έχει δεσμευτεί ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως ισχύει και μετά το πρόγραμμα, χωρίς να προσδιορίζει εάν πρόκειται για πέντε, δέκα ή περισσότερα χρόνια. Προέτρεψε, ωστόσο, την κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα, εάν το επιθυμεί.

Διαβάστε ακόμη: «Βόμβες» από Βελκουλέσκου: Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό πρόγραμμα – Χρειάζονται νέα μέτρα