Τα ναρκωτικά και η πορνεία φέρνουν χρήματα στην Ισπανία

Τα ναρκωτικά και η πορνεία φέρνουν χρήματα στην Ισπανία

Στο ΑΕΠ της χώρας υπολογίστηκαν οι παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία αύξησαν κατά σχεδόν 10 δισ. ευρώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας το 2010.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί αυτό το ποσοστό με τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ ενώ η νέα μέθοδος κάνει δυσκολότερο τον ακριβή υπολογισμό των δαπανών στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης αλλά και στον τομέα της άμυνας.

Η μόνη χρονιά για την οποία το INE δέχθηκε να δώσει ακριβή ποσοστά «κατ’ εξαίρεση» ήταν το 2010 και υπολογίστηκε ότι οι παράνομες δραστηριότητες αντιστοιχούσαν στο 0,87% του ΑΕΠ, ήτοι σε 9,4 δισ. ευρώ.

Η πορνεία υπολογίζεται ότι συνεισέφερε 0,35% της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, ή 3,783 δισ. ευρώ, και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών 5,405 δισ. ευρώ, ή 0,5% του ΑΕΠ.. Συνολικά, υπολογίστηκε ότι οι παράνομες δραστηριότητες αντιστοιχούσαν στο 0,87% του ΑΕΠ, ήτοι σε 9,4 δισ. ευρώ.

Επίσης δόθηκε προθεσμία από την Eurostat  έως την 1η Σεπτεμβρίου στα κράτη μέλη για να συνυπολογίσουν τις παράνομες δραστηριότητες που δημιουργούν σημαντικά έσοδα (λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πορνεία) στις εθνικές στατιστικές, θεωρώντας πως πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές οι οποίες γίνονται «ελεύθερα», δηλαδή μεταξύ συναινούντων ενηλίκων.

Στην Ισπανία δεν υπήρξε «κανένα πρόβλημα, ούτε τεχνικό, ούτε άλλης τάξεως από μέρους της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται απλώς για την εφαρμογή μιας απόφασης της Eurostat η οποία ελήφθη για να εναρμονιστούν οι μέθοδοι υπολογισμού», ανέφερε μια πηγή στο υπουργείο Οικονομίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο