Τα NFT βγαίνουν στο προσκήνιο και πουλιούνται για εκατομμύρια – ιδού πώς να φτιάξετε ένα

Τα NFT βγαίνουν στο προσκήνιο και πουλιούνται για εκατομμύρια – ιδού πώς να φτιάξετε ένα
HONG KONG, CHINA - OCTOBER 08: Visitors are seen at the Digital Art Fair Asia in Hong Kong, China, on October 08, 2021. The fair showcases NFT Crypto Art, non-fungible tokens, as part of the the new trend in modern art. Miguel Candela / Anadolu Agency (Photo by Miguel Candela / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

της Felicia Hou

Από ένα έργο τέχνης αξίας 69 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι ένα τραγούδι αξίας 379.000 δολαρίων που δημιουργήθηκε με τη χρήση της γενετικής αλληλουχίας του COVID-19, τα NFT αποτελούν την τελευταία εμμονή του Διαδικτύου.

Και έχουν τη δυνατότητα να μεταφραστούν σε πραγματικό χρήμα – ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η αγορά των NFT θα μπορούσε γρήγορα να ξεπεράσει τη δραστηριότητα trading κρυπτονομισμάτων της εταιρείας.

Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να αναλάβει …δράση; Ιδού τι πρέπει να γνωρίζετε:

Το ακρωνύμιο NFT (non-fungible token) ουσιαστικά αναφέρεται σε ένα μοναδικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που ανήκει σε εσάς και μόνο σε εσάς. Τα πιο δημοφιλή NFTs αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν έργα τέχνης και μουσική, αλλά μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν βίντεο και ακόμη και tweets.

Τα NFTs μπορεί να είναι μεμονωμένα ή να αποτελούν μέρος μιας συλλογής, γεγονός που μπορεί επίσης να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες τους να αισθάνονται σαν να συμμετέχουν σε μια αποκλειστική διαδικτυακή κοινότητα. Μια συλλογή, που ονομάζεται Bored Ape Yacht Club, αποτελείται από 10.000 NFTs που μοιάζουν με ζωγραφιές …βαριεστημένων πιθήκων. Όποιος όμως έχει στην κατοχή του ένα από αυτά, γίνεται επίσης μέλος ενός νέου είδους αποκλειστικής κοινότητας και στα μέλη (ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων NFTs με πιθήκους) περιλαμβάνονται οι Jimmy Fallon, DJ Khaled, Steph Curry και Post Malone. Για να αποκτήσετε ένα Bored Ape Yacht Club NFT, θα πρέπει να πληρώσετε τουλάχιστον 200.000 δολάρια.

Για να φτιάξετε ένα, πρώτον, θα χρειαστείτε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων. Το MetaMask και το Coinbase Wallet είναι δύο δημοφιλή πορτοφόλια crypto και μπορείτε να τα κατεβάσετε στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σας.

Αφού αποκτήσετε το πορτοφόλι σας, θα πρέπει να αγοράσετε κάποιο κρυπτονόμισμα, όπως Bitcoin, Ether ή οποιοδήποτε άλλο. Μπορείτε να το αγοράσετε αυτό μέσω μιας εταιρείας crypto wallet χρησιμοποιώντας δολάρια ΗΠΑ ή άλλο νόμισμα fiat.

Μετά, επιλέξτε τι θέλετε να μετατρέψετε στο ψηφιακό σας περιουσιακό στοιχείο – αυτό μπορεί να είναι ένα JPEG, MP3, GIF ή οποιοσδήποτε άλλος τύπος αρχείου πολυμέσων που θα μεταφορτωθεί σε ένα marketplace NFT.

Στη συνέχεια, θα «κόψετε» το NFT, πράγμα που σημαίνει ότι θα δημοσιεύσετε το token σας στο blockchain, ένα δίκτυο που δομεί και αποθηκεύει κρυπτονομίσματα. Πολλά NFT αποθηκεύονται στο blockchain Ethereum.

Δημοσιεύετε ένα NFT στο blockchain μέσω ενός διαδικτυακού marketplace. Οι πιο δημοφιλείς διαδικτυακές αγορές για την κοπή και την πώληση NFTs περιλαμβάνουν το OpenSea και το Rarible. Συνήθως υπάρχουν τέλη που πρέπει να πληρώσετε, που οι αγορές χρεώνουν τους χρήστες για την κατασκευή, δημοσίευση και πώληση ενός NFT. Ουσιαστικά πληρώνετε τις αγορές για την ισχύ του υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των συναλλαγών στο blockchain. Αλλά μερικές φορές αυτές οι χρεώσεις μπορεί να φτάσουν τα εκατοντάδες δολάρια, οπότε προσέξτε πόσα πληρώνετε και για ποια πράγματα.

Θα πρέπει ακόμα να πληρώσετε ένα εφάπαξ τέλος για την έναρξη του λογαριασμού σας σε κάθε μία από αυτές τις αγορές, το οποίο μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες δολάρια. Το OpenSea και το Rarible θα χρεώσουν και τα δύο ένα τέλος 2,5% από τις πωλήσεις NFT σας, αν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως επειδή δεν χρεώνουν τα υπόλοιπα τέλη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δωρεάν η κοπή του NFT. Ο αγοραστής πληρώνει το τέλος κοπής.

Αν θέλετε να βουτήξετε τα …δάχτυλά σας στον κόσμο των NFTs, οι καλλιτέχνες που έχουν «κόψει» στο παρελθόν τα δικά τους NFTs σάς συμβουλεύουν να ξεκινήσετε με κάτι που είναι διασκεδαστικό και έχει νόημα για εσάς.

«Η ελπίδα μου για την αγορά των NFT είναι να γίνει ακόμη πιο προσιτή για όλα τα είδη δημιουργών – καλλιτέχνες, μουσικούς, προγραμματιστές παιχνιδιών – ώστε να μπορούν να μοιράζονται τις ιστορίες τους και να στηρίζουν τον εαυτό τους με τη δουλειά τους», δήλωσε στο Fortune η Amber Vittoria, καλλιτέχνης γνωστή για τα αφηρημένα και πολύχρωμα NFTs της που πωλούνται έως και 834.000 δολάρια.

«Η συμβουλή μου για τους ανθρώπους που εισέρχονται στον χώρο για να πουλήσουν τις δημιουργίες τους ως NFTs είναι να μη φοβούνται να κάνουν ερωτήσεις, να πειραματιστούν και να απολαύσουν τη διαδικασία».

Πηγή: Fortune.com