Τα NFTs θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους απλούς ανθρώπους να γίνουν μεγιστάνες του real estate

Τα NFTs θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους απλούς ανθρώπους να γίνουν μεγιστάνες του real estate
09 April 2021, Berlin: ILLUSTRATION - A smartphone and a screen show the website Opensea, where digital artworks are sold using NFT. NFT helps digital artworks gain a certificate of authenticity. NFTs, Non-Fungible Tokens, are unique cryptographic credentials that are written to the blockchain attached to a file (image, music, video) and cannot be manipulated. Photo: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by JENS KALAENE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

του Erik Sherman

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι επιτυχημένες συμφωνίες στον χώρο των ακινήτων είναι κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο όταν παίζουν Monopoly. Αλλά σύντομα η τεχνολογία ίσως επιτρέψει στον καθένα με μερικές χιλιάδες δολάρια να παίζει τον μεγιστάνα και να μπορεί αγοράσει ένα μέρος ενός διαμερίσματος ή ενός εμβληματικού κτιρίου.

Με τη χρήση τεχνολογιών σε απευθείας σύνδεση από τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, όπως τα tokens και τα blockchains, οι απλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε συναλλαγές ακινήτων που είναι πολύ δύσχρηστες στον αναλογικό κόσμο.

Για παράδειγμα, μια καυτή νέα ιδέα είναι η χρήση NFTs (non-fungible tokens – μη ανταλλάξιμες μάρκες) – ψηφιακά πιστοποιητικά που μεταφέρουν αποκλειστικά δικαιώματα σε κάτι. Αν και τα NFTs μόλις τώρα αρχίζουν να εφαρμόζονται στα ακίνητα, οι υποστηρικτές τους λένε ότι θα αναδειχθούν σε πρότυπο στον κλάδο.

Τα NFTs έχουν ήδη κατακτήσει τον κόσμο της τέχνης. Ο καλλιτέχνης Mike Winkelmann, ο οποίος εργάζεται με το ψευδώνυμο Beeple, πούλησε ένα ψηφιακό κολάζ για 69 εκατομμύρια δολάρια μέσω του οίκου δημοπρασιών Christie’s τον Φεβρουάριο. Θα μπορούσαν να υπάρχουν εκατομμύρια αντίγραφα, όπως πιθανότατα υπάρχουν της Μόνα Λίζα. Αλλά ο Λεονάρντο ντα Βίντσι υπέγραψε μόνο ένα. Το NFT είναι το ψηφιακό ισοδύναμο αυτού του πράγματος.

Αλλά η μοντέρνα τέχνη είναι ένα πράγμα και το real estate είναι άλλο.

Ο κτηματομεσιτικός κλάδος αργεί να υιοθετήσει τη νέα τεχνολογία. Και οι αγοραστές και οι πωλητές είναι απρόθυμοι να συναλλάσσονται στα ακίνητα χωρίς να υπογράφουν παραδοσιακά έγγραφα και να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες που έχουν συνηθίσει.

Οι υποστηρικτές των NFTs λένε ότι αυτά θα εξαλείψουν μεγάλο μέρος αυτής της γραφειοκρατίας. Θεωρητικά, τα NFTs θα αντικαθιστούσαν τα συνήθη συμβόλαια και άλλες υποβολές εγγράφων και συμφωνίες.

«Το NFT λειτουργεί από πολλές απόψεις ακριβώς όπως μια πράξη στις συναλλαγές ακινήτων», λέει ο Josh Morton, δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία Pillsbury Winthrop Shaw Pittman. «Αυτό που συνήθως κάνει μια πράξη είναι να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία της ιδιοκτησίας ενός ακινήτου».

Μια πράξη παρέχει τρία πράγματα, σύμφωνα με τον Morton: απόδειξη της ιδιοκτησίας, συμβατικούς όρους σχετικά με το τι μπορεί να γίνει με αυτήν, και μια βάση για την αγορά και την πώληση. Ένα NFT θα μπορούσε να τα βάλει όλα αυτά σε ένα ενιαίο πακέτο με ηλεκτρονικό …φιόγκο, έτοιμο για τους αγοραστές.

Ο Jered Kenna, ιδιοκτήτης ενός κτιρίου συνεταιριστικής διαβίωσης στο Σαν Φρανσίσκο, όπου οι άνθρωποι έχουν ατομικά δωμάτια και μοιράζονται κοινές κουζίνες και μπάνια, όπως σε φοιτητικούς κοιτώνες, είναι ένας από εκείνους που προσπαθούν να πρωτοπορήσουν στα NFTs στα ακίνητα. Συγκεκριμένα, βγάζει σε δημοπρασία τα δικαιώματα μίσθωσης μεμονωμένων δωματίων στο ακίνητό του – συμπεριλαμβανομένου του κόστους όλων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και της πρόσβασης στις κοινές εγκαταστάσεις – για 75 χρόνια με εγγυημένη τιμή 1 δολάριο το μήνα. Ακόμη και αν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι φόροι ακίνητης περιουσίας και όλα τα άλλα έξοδα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου, οι ιδιοκτήτες των NFTs δεν θα πληρώσουν στον Kenna σχεδόν τίποτα.

Οι πλειοδότες των NFT μπορούν να ζήσουν σε ένα δωμάτιο, να νοικιάσουν το χώρο σε κάποιον ή ακόμη και να πουλήσουν όλα αυτά τα δικαιώματα – με την ίδια πληρωμή 1 δολαρίου τον μήνα για 75 έτη – στον Kenna. Εάν οι αγοραστές NFT καταλήξουν να πουλήσουν, θα οφείλουν στον Kenna το 1% της τιμής πώλησης.

«Μερικοί άνθρωποι απλά δεν το καταλαβαίνουν, και άλλοι το βλέπουν αμέσως», δήλωσε ο Kenna στο Fortune σχετικά με το πώς τα NFTs εξαλείφουν τον κίνδυνο αύξησης των εξόδων που συνεπάγεται η ιδιοκτησία ενός ακινήτου που πωλείται με τον συμβατικό τρόπο. «Γιατί να πληρώσω ένα εκατομμύριο για ένα διαμέρισμα και μετά να έχω φόρους, τέλη και έξοδα συντήρησης;».

Αυτό που αγοράζει κάποιος με ένα NFT σε αυτό το κτίριο στο Σαν Φρανσίσκο ονομάζεται option (δικαίωμα προαίρεσης) – το δικαίωμα άσκησης μελλοντικών συναλλαγών. Τα δικαιώματα προαίρεσης είναι συνηθισμένα σε πολλούς τύπους επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων.

«Τα δικαιώματα προαίρεσης μπορεί να είναι πολύ πολύτιμα», λέει ο Morton. «Συμβαίνει όλη μέρα, κάθε μέρα στα ακίνητα. Αλλά δεν υπάρχει μια αγορά υψηλής ρευστότητας σε δικαιώματα προαίρεσης. Το μέγεθος της αγοράς και ο όγκος των συναλλαγών δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την αγορά ή τη μίσθωση ακινήτων γενικά».