Τα «πολύ δύσκολα» που έχει μπροστά του ο Ρίσι Σούνακ

Τα «πολύ δύσκολα» που έχει μπροστά του ο Ρίσι Σούνακ
epa10262924 (FILE) - Former British Chancellor of the Exchequer and Tory leadership candidate Rishi Sunak at the Conservative Party leadership election hustings at Wembley Arena, London, Britain, 31 August 2022 (reissued 24 October 2022). Sunak on 24 October 2022 was designated to succeed Truss as prime minister, after rival candidate Mordaunt withdrew from the party leadership contest, according to a statement Mordaunt published on her Twitter account. EPA/NEIL HALL *** Local Caption *** 57893245 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει δεκτός σήμερα Τρίτη από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, ο οποίος θα του αναθέσει και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η Ντάουνινγκ Στριτ. Η Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμα, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία γύρω στις 10.15 τοπική ώρα (12.15 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές προκλήσεις και χρειάζεται σταθερότητα και ενότητα, δήλωσε χθες ο Ρίσι Σούνακ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση αφότου ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και ενόψει της ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας. Την ίδια ώρα, ενθουσιασμός επικρατεί στην Ινδία με τους χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να σχολιάζουν ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σούνακ είναι ακόμη σημαντικότερη επειδή φέτος η Ινδία γιόρτασε τα 75 χρόνια της ανεξαρτησίας της από την αποικιοκρατική δύναμη, τη Βρετανία.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή οικονομική πρόκληση», δήλωσε ο Σούνακ, ο οποίος στο παρελθόν έχει υποπέσει σε αρκετές γκάφες. «Χρειαζόμαστε πλέον σταθερότητα και ενότητα. Ύψιστη προτεραιότητά μου θα είναι να ενώσω το κόμμα και τη χώρα μας», τόνισε.

Δεσμευόμενος ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα, ανέφερε πως θεωρεί ότι έχει το προνόμιο να υπηρετήσει το κόμμα που αγαπά και να ανταποδώσει στη χώρα του στην οποία οφείλει τόσα πολλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτες δημοσκοπήσεις: Απογοητευμένοι οι Βρετανοί

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μόνο θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για τον Σούνακ, λίγο μετά την ανακοίνωση της ανάληψης του πρωθυπουργικού θώκου της Βρετανίας. Η πλατφόρμα δημοσκοπήσεων YouGov προχώρησε στη διενέργεια κάποιων polls, προκειμένου να αποτυπώσει τα συναισθήματα των Βρετανών για τις εξελίξεις στην πατρίδα τους.

Σε ένα δείγμα περίπου 2.500 ανθρώπων, η δημοτικότητα του Ρίσι Σούνακ φαίνεται να μην βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με το 41% των πολιτών να δηλώνει πως είναι απογοητευμένο από το γεγονός ότι ο Σούνακ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η οικονομική και κοινωνική κρίση είναι η απόλυτη προτεραιότητα του Ρίσι Σούνακ, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10% (ο υψηλότερος που καταγράφεται μεταξύ των χωρών της G7) και τις τιμές της ενέργειας να έχουν εκτοξευτεί, με τα τρόφιμα να ακολουθούν την ίδια τάση. Ο κίνδυνος ύφεσης επικρέμεται. Ο Σούνακ θα χρειαστεί επίσης να καθησυχάσει τις αγορές, που κλονίστηκαν από τις δημοσιονομικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Λιζ Τρας, τον Σεπτέμβριο.

Ο Ρίσι Σούνακ «θα πρέπει να καθησυχάσει τους ανθρώπους πριν φτάσει ο χειμώνας, απέναντι στον φόβο της γενικευμένης φτώχειας, της οικονομικής αβεβαιότητας», εξήγησε ο Άναντ Μίνον, ειδικός πολιτολόγος στο King’s College του Λονδίνου.

Με την αγοραστική δύναμη σε ελεύθερη πτώση, οι απεργίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Σύντομα, οι νοσηλευτές πρόκειται να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Το σύστημα δημόσιας υγείας «έχει γονατίσει», σχολίασε η Πίπα Κάτερολ, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ, που φοβάται ότι τα νοσοκομεία δεν θα καταφέρουν να βγάλουν τον χειμώνα.

Περίπου 30 ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace μπήκαν χθες σε έναν κοινόχρηστο χώρο του βρετανικού κοινοβουλίου για να διαμαρτυρηθούν. Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, φώναζαν συνθήματα, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να μειωθούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ενέργειας.

Στην προηγούμενη προσπάθειά του να αναδειχθεί πρωθυπουργός, το καλοκαίρι, ο Σούνακ επέμενε ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. «Αλλά δεν διευκρίνισε πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό», σχολίασε η Κάτερολ.

Ο Ντάνι Χιούσον, αναλυτής στην AJ Bell, είπε ωστόσο ότι ο Σούνακ «έχει τις αγορές στο πλευρό του», επειδή «ελπίζουν ότι θα σταθεροποιήσει την οικονομία και την πολιτική κατάσταση».

Είναι γεγονός ότι όταν ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια να επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ, κάτι που σήμαινε ότι ο Σούνακ ήταν πλέον το απόλυτο φαβορί, το Σίτι ανάσανε με ανακούφιση. Οι αποδόσεις των 30ετών βρετανικών ομολόγων έπεσαν σήμερα στο 3,886%, από 4.06% την Παρασκευή. Παραμένουν πάντως πολύ υψηλότερες από τα τέλη του 2021, όταν κυμαίνονταν γύρω στο 1%.

Η ισοτιμία της στερλίνας ήταν σταθερή, στο 1,1301 δολάρια γύρω στις 16.00 (ώρα Ελλάδας). Στον τομέα αυτόν, η δουλειά που έχει να κάνει ο Σούνακ προαναγγέλλεται ήδη εξαιρετικά δύσκολη, είπε η Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια στο Hargreaves Lansdown.

Προτεραιότητα η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας – «Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.

Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών. Η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ