Τα (πολύ) μεγάλα νούμερα που κρύβει ένα πιθανό Brexit

Τα (πολύ) μεγάλα νούμερα που κρύβει ένα πιθανό Brexit
epa05133258 A Union Jack flag flutters next to European Union flags ahead a visits of the British Prime Minister David Cameron at the European Commission in Brussels, Belgium, 29 January 2016. Cameron arived in Brussels for unscheduled talks on a Brexit referendum. EPA/LAURENT DUBRULE

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα, τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, διαπραγματεύεται για το μέλλον της χώρας του στην ΕΕ με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες.

Σε περίπτωση που καταλήξει σε κάποια συμφωνία, τότε θα είναι έτοιμος να γυρίσει στην πατρίδα του και να πει στους πολίτες ότι στο προσεχές δημοψήφισμα που έχει ήδη προαναγγείλει, όλοι θα πρέπει να στηρίξουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση.

Ο Κάμερον θεωρεί ότι η παραμονή στην ΕΕ είναι οικονομικά συμφέρουσα, όμως οι αντίπαλοι του πιστεύουν ότι η Ενωμένη Ευρώπη κοστίζει πολλά περισσότερα στη Βρετανία.

Όμως οι παρακάτω αριθμοί είναι αυτοί που δείχνουν τι πραγματικά παίζεται στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων:

Επενδύσεις

Η ΕΕ είναι ένας από τους κυριότερους εξωτερικούς παίκτες σε απευθείας επενδύσεις στη Βρετανία. Τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ επένδυσαν στη χώρα 496 δισ. λίρες το 2014, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στις μισές από τις συνολικές ξένες επενδύσεις.

Εμπόριο

Το εμπόριο της Βρετανίας με την ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς το 45% των βρετανικών εξαγωγών καταλήγει σε άλλα μέλη της ΕΕ. Σε χρήματα, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 230 δισ. λίρες. Όσον αφορά τις εισαγωγές, το 53% αυτών προέρχεται από την ΕΕ – ποσό το οποίο φτάνει τα 289 δισ. λίρες. Τέλος, η συγκεκριμένες δραστηριότητες μεταφράζονται σε περίπου 3,4 εκατ. θέσεις εργασίας στη Βρετανία.

Μετανάστευση

Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια αυτής της διαπραγμάτευσης. Όντας μέλος της ΕΕ σημαίνει ότι κάθε πολίτης της Ένωσης έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να ζει σε βρετανικό έδαφος. Περίπου 3 εκατ. κάτοικοι χωρών της ΕΕ ζουν στη Βρετανία και περίπου τα 2/3 αυτών εργάζονται εκεί. Αντίστοιχα, 1,3 εκατ. Βρετανοί ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Νομοθεσία

Όσοι είναι υπέρ ενός Brexit θεωρούν ότι οι αυστηροί κανόνες της ΕΕ κοστίζουν πολλά στις βρετανικές επιχειρήσεις. Μια μελέτη του think tank, Open Europe, το 2015 υπολόγισε ότι 100 από τις πιο κοστοβόρες νομοθεσίες της ΕΕ κοστίζουν κάθε χρόνο στη Βρετανία 33,3 δισ. λίρες. Όμως η ίδια μελέτη υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν η χώρα φύγει από την ΕΕ, πολύ δύσκολα οι συγκεκριμένοι εμπορικοί κανονισμοί μπορούν να καταργηθούν εφόσον η Βρετανία επιθυμεί να διατηρήσει τις εμπορικές της σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Προϋπολογισμός

Η ΕΕ έχει κοινό προϋπολογισμό, και η Βρετανία αποτελεί μέρος αυτού. Το περασμένο έτος η χώρα πλήρωσε 8,5 δισ. λίρες περισσότερα από όσα εισέπραξε από την Ένωση. Κι ακόμη κι αν τα ποσά αυτά είναι εξαιρετικά μικρά (σχεδόν το 1% του βρετανικού ΑΕΠ), εξακολουθούν να αποτελούν κόκκινο πανί για πολλούς Βρετανούς που είναι υπέρ της εξόδου.