Τα «προαπαιτούμενα» επί τάπητος

Τα «προαπαιτούμενα» επί τάπητος

Ευρεία σύσκεψη στις 10 στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διευθέτηση των «ανοιχτών λογαριασμών» εν όψει της νέας αξιολόγησης από την Τρόικα.

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με την συμμετοχή έντεκα υπουργών -των υπουργείων εκείνων που έχουν ακόμη «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Τρόικα- θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με βασικό αντικείμενο τα προαπαιτούμενα ενόψει του ελέγχου της Τρόικας που θα βρίσκεται στην χώρα μας στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός θέλει να σηματοδοτήσει την επιστροφή της κυβέρνησης σε εντατικούς ρυθμούς μετά τις ολιγοήμερες διακοπές, καθώς επίσης ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων ή ολιγωρίας σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Το «καυτό» ζήτημα της επανεκκίνησης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα είναι το νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, καθώς στην κυβέρνηση επικρατεί σημαντική ανησυχία για τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, μάλιστα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που αντιδρούν στην άρση της απαγόρευσης πλεστηριασμών, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις.

Επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, για το οποίο ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει οι κατάλογοι από τα υπουργεία να βρίσκονται στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος του μήνα.

Στο τραπέζι θα «πέσει» και το ζήτημα της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2014 από κοινού με την Τρόικα, ενώ θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα του νέου Μεσοπρόθεσμου για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015-2016, τα οποία υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ.

Ακόμη αναμένεται να συζητηθούν κι άλλα θέματα που προκαλούν προβληματισμό, όπως η αξιολόγηση της αποδοτικότητας του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, οι έλεγχοι στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, το σχέδιο αναδιάρθρωσης για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, και η άρση των περιορισμών για το επάγγελμα των δικηγόρων.

Στη σύσκεψη θα μετέχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Μανιάτης, Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης.