Τα πρώτα μέτρα -μετά τις υποσχέσεις- για ακρίβεια και φόρους

Τα πρώτα μέτρα -μετά τις υποσχέσεις- για ακρίβεια και φόρους
(Ξένη Δημοσίευση) Ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράφει το σχετικό πρωτόκολλο, μετά την τελετή ορκωμοσίας από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μεγαρο, Αθήνα, Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φοροελαφρύνσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποφασίζει η κυβέρνηση - Έπονται ανακοινώσεις.

Παράταση στα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και φορολογικές ελαφρύνσεις με τη μορφή μέτρων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και υπό την προϋπόθεση τήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας προτεραιοποιεί η κυβέρνηση.

O πρωθυπουργός εξάλλου, είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι όπου υπάρχει ανάγκη τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν είτε στον τομέα των τροφίμων, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» και το Market Pass είτε στην ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη παραταθεί μέχρι 30 Ιουνίου τόσο ο θεσμός του «καλαθιού του νοικοκυριού» όσο και η ρύθμιση για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά τρόφιμα, πρώτες ύλες, καύσιμα, υγρά και στερεά. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για μέτρα τα οποία ορισμένοι επιχειρηματίες του οργανωμένου λιανεμπορίου έχουν χαρακτηρίσει σημαντικά μεν για την εποχή που θεσμοθετήθηκαν, ανώφελα δε για τις σημερινές συνθήκες της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση πάντως επιχειρεί να μετριάσει τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό στα νοικοκυριά ανανεώνοντας το χρόνο ισχύος των μέτρων μέχρι το τέλος του έτους, όπως άφησε να ενοηθεί χθες το νέο επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά την τελετή παραλαβής χαρτοφυλακίου από την απερχόμενη ηγεσία του Άδωνι Γεωργιάδη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων θέτοντας ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σημειώνοντας χαρακτηριστικά χθες ότι «πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη η οποία προωθείται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα, θα μας βοηθήσει επίσης να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία. Η αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας είναι προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων που σέβονται τους νομοθετημένους κανόνες».

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει επεξεργαστεί μέτρα, όπως κίνητρα για φορολογική συμμόρφωση και καταγγελία περιπτώσεων φοροδιαφυγής, αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων, μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 20% από 22% σε συνδυασμό με μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά και κατάργηση μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης του τέλους επιτηδεύματος.

Ας σημειωθεί ότι τα δημόσια έσοδα στο πεντάμηνο εμφάνισαν υπεραπόδοση και με βάση την εκτίμηση ότι το έτος θα κλείσει με 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον του στόχου που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2023, δημιουργείται ένα ασφαλές περιθώριο για χρηματοδότηση μέτρων.

Κατά μία έννοια πρόκειται για επιστροφή αξίας που δημιουργούν οι ίδιοι οι πολίτες, καθώς η υπεραπόδοση προκύπτει εν πολλοίς λόγω της αύξησης των εσόδων του κράτους από έμμεσους φόρους, όπως π.χ. ο ΦΠΑ στα τρόφιμα. Γίνεται ωστόσο στοχευμένα και όχι οριζόντια, προκειμένου να ενισχυθούν ομάδες της κοινωνίας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης οι οριζόντιες λύσεις, όπως π.χ. η μείωση του ΦΠΑ, δεν απέδωσαν σε χώρες που τις υιοθέτησαν και παρουσιάζουν ως παράδειγμα την Ισπανία που εν τέλει στράφηκε στο ελληνικό μοντέλο. Η χώρα θεωρήθηκε πρωτοπόρος με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα -μηδενίζοντας τον συντελεστή όπου ήταν στο 4% και μειώνοντάς τον στο 5% όπου ήταν στο 10%. Ωστόσο οι Ισπανοί πολίτες από τον Ιανουάριο που ελήφθησαν τα μέτρα, όχι μόνο δεν είδαν μείωση τιμών αλλά αντιμετώπισαν ανατιμήσεις που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν. Μάλιστα οι εξελίξεις προκάλεσαν βαριά ήττα του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ να στραφεί στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 23 Ιουλίου.

Έτσι, η ΝΔ υπερασπίστηκε προεκλογικά την επιλογή να μην προβεί σε μείωση του ΦΠΑ θεωρώντας πιο ευεργετική την εξαργύρωση κουπονιών από τους πολίτες. Ως κυβέρνηση πλέον, ανάγει σε προτεραιότητα την καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας για την ατζέντα της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας. Αναφερόμενος στο «καλάθι του νοικοκυριού» είπε ότι το εργαλείο αυτό βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αλλά παρέπεμψε για πιο αναλυτικές ανακοινώσεις στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Σήμερα πραγματοποιείται το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 11:00 στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ το απόγευμα, στις 17:00 θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: