Tα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης μετά το «κανόνι» της Thomas Cook

Tα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης μετά το «κανόνι» της Thomas Cook
epa07866618 A worker walks next to a Thomas Cook stand at Palma de Mallorca's airport, in Palma de Mallorca, Balearic Islands, Spain, 24 September 2019. More than 600,000 vacation reservations were canceled on 23 September, after Thomas Cook ceased to operate. According to media reports, the company's collapse will see Britain's largest peace time repatriation take place to get stranded customers home. About 53,000 people have been affected by Thomas Cook in Spain. EPA/CATI CLADERA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχείς είναι οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται από τους αρμόδιους  κυβερνητικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα θα εξειδικευτούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ετοιμαστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τα τρία πρώτα μέτρα είναι:

– «Πάγωμα» επί εξάμηνο για την καταβολή ΦΠΑ από όσες επιχειρήσεις πλήττονται σε ποσοστό 25% του τζίρου τους

-Παράταση ενός μήνα στην προκαταβολή φόρου

-Μέτρα για εργαζόμενους στις εν λόγω επιχειρήσεις όπως διεύρυνση της περιόδου για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

«Η βούληση για ενίσχυση είναι δεδομένη, η συζήτηση για τον τρόπο ενίσχυσης συνεχίζεται», ανέφερε χθες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μετά από ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα μέτρα τα οποία εξετάζονται. Σημείωσε, δε, ότι «στόχος είναι να περιχαρακώσουμε τον κλάδο, αφού πρώτα έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούνται προτάσεις για διευκολύνσεις απόδοσης του ΦΠΑ για τιμολόγια τα οποία δεν έχουν εξοφληθεί, καθώς και διευκολύνσεις πληρωμών οφειλών που αφορούν σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται, παράλληλα, η συμβατότητα με τους ευρωπαϊκούς και άλλους κανόνες, καθώς και το δημοσιονομικό κόστος στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα υποβάλλονται οι μηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ Αυγούστου από υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία, ενώ λήγει η προθεσμία πληρωμής δόσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύσκεψη θα επαναληφθεί αύριο, προκειμένου, εάν είναι δυνατόν, να ενεργοποιηθούν μέτρα πριν από τις προθεσμίες της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχει ζητήσει:

* Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Μαΐου 2019 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2019. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.

* Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για τη χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και έως την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.

* Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του συγκεκριμένου tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκατ. ευρώ έως 500 εκατ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board ή All Inclusive) το 10% μόνον της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.

* Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.