Τα προβλήματα με τα τσιπ συνεχίζονται για την Intel ακόμα και υπό τον νέο CEO

Τα προβλήματα με τα τσιπ συνεχίζονται για την Intel ακόμα και υπό τον νέο CEO
epa08109423 The Intel logo is displayed during the Intel press conference at the 2020 International Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, USA, 06 January 2020. The annual CES which takes place from 7-10 January is a place where industry manufacturers, advertisers and tech-minded consumers converge to get a taste of new innovations coming to the market each year. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο τιτάνας των ημιαγωγών δήλωσε την Τρίτη ότι θα μεταθέσει την παραγωγή ενός προγραμματισμένου τσιπ για διακομιστές κέντρων δεδομένων στο πρώτο τρίμηνο του 2022, αντί να λανσάρει το τσιπ αργότερα φέτος.

του Jonathan Vanian

Ο μήνας του μέλιτος για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Intel, Pat Gelsinger, έχει τελειώσει.

Ο τιτάνας των ημιαγωγών δήλωσε την Τρίτη ότι θα μεταθέσει την παραγωγή ενός προγραμματισμένου τσιπ για διακομιστές κέντρων δεδομένων στο πρώτο τρίμηνο του 2022, αντί να λανσάρει το τσιπ αργότερα φέτος. Το περασμένο καλοκαίρι, η Intel καθυστέρησε ένα άλλο πιο προηγμένο τσιπ υπολογιστών, προκαλώντας την κατακόρυφη πτώση των μετοχών της – αντίθετα, οι μετοχές της ανταγωνίστριας Advanced Micro Devices (AMD) εκτινάχθηκαν στα ύψη με την είδηση.

Αυτό το μοτίβο διαπραγμάτευσης των μετοχών επαναλήφθηκε την Τετάρτη, καθώς η Wall Street σιγοβράζει για το τελευταίο στραβοπάτημα της Intel. Οι μετοχές της Intel σημείωναν πτώση 1% στο τέλος της ημέρας στα 55,55 δολάρια, ενώ οι μετοχές της AMD σημείωναν άνοδο σχεδόν 5% στα 93,93 δολάρια.

Τα κατασκευαστικά προβλήματα αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για τον Gelsinger, ο οποίος επανήλθε στην Intel τον Φεβρουάριο, αφότου είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού VMware. Ο Gelsinger είναι ένας βετεράνος της Silicon Valley, ο οποίος είχε εργαστεί στην Intel για 30 χρόνια προτού γίνει διευθύνων σύμβουλος της VMware, όπου επαινέθηκε για τη θητεία του.

Οι αναλυτές ήλπιζαν ότι η επιστροφή του Gelsinger στην Intel θα σήμαινε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ θα μπορούσε να αποκρούσει καλύτερα τους αντιπάλους AMD και Nvidia, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από τα λάθη της Intel στα τσιπ και την τεχνολογία. Ο προκάτοχος του Gelsinger, Bob Swan, ήταν ένας πρώην οικονομικός διευθυντής που γνώριζε μεν τους αριθμούς αλλά όχι τις λεπτομέρειες των ημιαγωγών και του σχετικού λογισμικού.

Ο Gelsinger, από την άλλη πλευρά, είναι κατά βάθος ένας τεχνολόγος και η θητεία του στη VMware, το λογισμικό της οποίας τροφοδοτεί τα κέντρα δεδομένων για εταιρείες σε όλο τον κόσμο, θεωρήθηκε ευλογία για την Intel, η οποία κυριαρχεί στην αγορά των τσιπ που χρησιμοποιούνται στους διακομιστές των κέντρων δεδομένων.

Όμως, όπως δείχνει η χθεσινή ανακοίνωση, η αλλαγή πορείας μιας εταιρείας όπως η Intel θα πάρει χρόνο, όπως και η επίλυση των κατασκευαστικών προβλημάτων της.

Ο Gelsinger ηγείται της Intel εδώ και μόλις λίγους μήνες, και τα σχέδιά του για την εταιρεία περιλαμβάνουν δαπάνες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για νέα εργοστάσια. Οι κατασκευαστικές καθυστερήσεις της Intel έρχονται επίσης σε μια περίοδο παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, η οποία, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Gelsinger, δεν θα υποχωρήσει μέχρι το 2023.

Τον Ιούνιο, ο Gelsinger δήλωσε στο Fortune ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δώσει χρήματα στην εταιρεία για την κατασκευή εγχώριων εργοστασίων ημιαγωγών. Με την πάροδο των ετών, η παραγωγή τσιπ στις ΗΠΑ έχει μειωθεί, ενώ η παραγωγή στην Ασία έχει αυξηθεί.

Ο Gelsinger απέδωσε το φαινόμενο σε μια «έλλειψη σαφούς βιομηχανικής πολιτικής εδώ που έχει οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που είναι προβληματικό για την ασφάλειά μας, για τις υποδομές μας και για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά μας». Η Γερουσία ενέκρινε τον Ιούνιο ένα σημαντικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για τους αμερικανούς κατασκευαστές ημιαγωγών για την επέκταση της παραγωγής και της έρευνας. Κατά πάσα πιθανότητα, η Intel πρόκειται να επωφεληθεί απ’ αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές της Intel ελπίζουν ότι τα νέα εργοστάσια της Intel στις ΗΠΑ θα ανοίξουν όσο το δυνατόν συντομότερο.

Πηγή: Fortune