Τα ψηφιακά αρχεία εμβολιασμού ασθενών θα μπορούσαν να γίνουν η βάση για ένα «διαβατήριο εμβολίων»

Τα ψηφιακά αρχεία εμβολιασμού ασθενών θα μπορούσαν να γίνουν η βάση για ένα «διαβατήριο εμβολίων»
ILLUSTRATION - 21 November 2018, Bavaria, Würzburg: A syringe labeled with the name of the quadruple influenza vaccine Influvac Tetra lies on a vaccination pass. Flu vaccines are becoming scarce in many parts of Germany. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa Photo: AFP
Πόση ασφάλεια μπορεί να παρέχει το «διαβατήριο εμβολίων».

του David Z. Morris

Η πλατφόρμα πληροφόρησης για την υγεία των ασθενών Healthvana συνεργάστηκε με την κομητεία του Λος Άντζελες για την παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης εμβολιασμού για τον COVID-19.

Κατά κύριο λόγο, το σύστημα θα στέλνει στους ασθενείς υπενθύμιση για να επιστρέψουν για την απαιτούμενη δεύτερη δόση των εμβολίων της Pfizer-BioNTech ή της Moderna.

Ωστόσο, η Healthvana λέει ότι τα αρχεία της δημιουργούν μια επαληθεύσιμη απόδειξη για τον εμβολιασμό. Αυτή η απόδειξη, που μερικές φορές αναφέρεται ως «διαβατήριο εμβολίων», θα μπορούσε να επιτρέψει ασφαλέστερα πρωτόκολλα για δημόσιες συγκεντρώσεις ή άλλες περιστάσεις όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλός καθώς το εμβόλιο καθίσταται ευρύτερα διαθέσιμο.

Στο Λος Άντζελες, όπου η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει σε επίπεδα κρίσης, τα αρχεία της Healthvana θα συμπληρώσουν τις έγγραφες κάρτες υπενθύμισης που δίδονται στους παραλήπτες της πρώτης δόσης του εμβολίου. Αν και τα αρχεία εμβολίων τηρούνται επίσης από τα ιατρικά κέντρα, αξιωματούχοι της κομητείας λένε στο Bloomberg ότι οι ιατρικοί διαχειριστές δεν έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν το χρονοδιάγραμμα των εκατομμυρίων απαραίτητων δόσεων και να ενημερώνουν τους ασθενείς άμεσα.

Αυτό έχει σημασία επειδή τα δύο εμβόλια κατά του COVID-19 που έχουν εγκριθεί για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ είναι αποτελεσματικά μόνο μετά από τη δεύτερη δόση.

Μελέτες που βασίζονται σε άλλα εμβόλια πολλαπλών δόσεων δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, ιδίως ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και μελών μειονοτικών ομάδων, δεν επιστρέφουν για τη δεύτερη δόση. Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει το όριο εμβολιασμού του περίπου 80% του πληθυσμού που οι υγειονομικές αρχές λένε ότι απαιτείται για τον έλεγχο της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Το σύστημα της Healthvana δημιουργεί επίσης μια απόδειξη μιας ολοκληρωμένης ακολουθίας εμβολιασμού που μπορεί να αποθηκευτεί ψηφιακά σε ένα Apple Wallet ή σε παρόμοια συστήματα. Αυτά τα συστήματα παρέχουν ήδη επικυρωμένη και ασφαλή αποθήκευση επίσημων αρχείων, όπως φοιτητικά πάσο, κάρτες επιβίβασης αεροπορικών εταιρειών και εισιτήρια εκδηλώσεων.

Τα ασφαλή ψηφιακά αρχεία εμβολίων θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν για να επιτρέψουν την ασφαλή πρόσβαση σε μέρη ή δραστηριότητες όπως αεροπλάνα ή δημόσιες εκδηλώσεις, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού. Η Healthvana λέει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τέτοιες υποδομές σχετικά με τη χρήση των πιστοποιήσεών της για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη πολιτειακή ή εθνική πολιτική των ΗΠΑ – ή ευρεία συναίνεση του ιδιωτικού τομέα – σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος.

Πηγή: Fortune.com